A- A+
Έτοιμη για μέτρα στήριξης του Νότου η ΕΚΤ - Δάνεια 40 δισ. ευρώ με έμφαση στις ΜΜΕ
Ώθηση στην ανάπτυξη με πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης με έμφαση στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Νότια Ευρώπη, είναι έτοιμη να δώσει η Ευρωτράπεζα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ προβλέπουν στους σχεδιασμούς την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έρχονται 40 δισ. ευρώ

Το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ αναφέρει πως το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 δισ. ευρώ.

Κατά την πρώτη και δοκιμαστική φάση της εφαρμογής του, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα προβλέπει τη διάθεση μικρότερων ποσών στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του.

Εάν η εμπειρία είναι θετική, θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό. Από το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον Νότο δεν αποκλείονται οι τράπεζες άλλων χωρών.

Ωστόσο, στον Βορρά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, με δεδομένο ότι εκεί η ρευστότητα είναι υψηλή. Αντίθετα, στην Ισπανία το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η μία στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και στην Πορτογαλία, η μία στις τρεις.

Και μείωση επιτοκίων

Εξάλλου, δεδομένη θεωρείται πλέον από την πλειονότητα των αναλυτών, η νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα εγκρίνει την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%. Μάλιστα για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Το γεγονός αυτό εκτός από τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες, αναμένεται να επιφέρει νέα περικοπή στις δόσεις χιλιάδων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που αποπληρώνονται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά δάνεια

Άμεσα αναμένεται να επηρεαστούν τα στεγαστικά δάνεια που αποπληρώνονται στη χώρα μας, τα οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο του ευρώ ή με ένα εκ των διατραπεζικών επιτοκίων eurobor.

Οι μειώσεις αυτές θα εφαρμοστούν, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για περικοπές στο επιτόκιο της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τις μηνιαίες δόσεις του Ιουλίου.

Παράλληλα, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη, τόσο στα δάνεια, όσο και στις πιστωτικές κάρτες.