A- A+
Σόιμπλε: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα μείνετε στο ευρώ - ΥΠΟΙΚ: Διασφαλισμένη η χώρα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε: Σε νέα του συνέντευξη τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Απάντηση από ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus υποστήριξε ότι μόνο εάν τηρηθούν οι κοινοί κανόνες μπορεί να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αν θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα χορήγησης ενός νέου «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Νέο πακέτο 10 δισ. ευρώ

Εκτίμησε ότι ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα, με ορίζοντα το 2022, θα επιτευχθεί, ως εκ τούτου θα μπορούσε να παρασχεθεί στην Ελλάδα «περιορισμένη» βοήθεια

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να τηρηθούν από την ελληνική πλευρά οι όροι που έχουν τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε δε ότι στο ενδεχόμενο χορήγησης νέου «πακέτου» βοήθειας, το ύψος του θα είναι «σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο προγράμματα», εξηγώντας ότι θα πρόκειται για ένα ποσό μικρότερο των 10 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολιάζει ότι ο δρόμος που διανύουν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι δύσκολος, και για το λόγο αυτό χρειάζεται «κατανόηση».

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ

Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015.

«Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Και προσθέτει πως η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.