A- A+
mPOS: Νέα τεχνολογία αποδοχής καρτών από εμπόρους με χρήση tablet ή smartphone
Σημαντική ανάπτυξη της τεχνολογίας mPOS με διάδοσή της κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένει για το 2014 η Visa. Πώς λειτουργεί η υπηρεσία αποδοχής καρτών με smartphone ή tablet.

Ένα μικρό card reader Chip & PIN mPOS αποτελεί έναν πρακτικό και οικονομικό τρόπο μετατροπής ενός smartphone ή tablet σε ένα τερματικό αποδοχής καρτών.

Λειτουργώντας με το smartphone ή το tablet του εμπόρου, η λύση αυτή καθιστά τις πληρωμές μέσω καρτών εύκολες, ειδικά για χώρους όπως ανοικτές αγορές, φεστιβάλ και κατ’ οίκον παραδόσεις.

Η τεχνολογία λοιπόν βοηθά τη διεύρυνση αποδοχής καρτών από μικρές επιχειρήσεις και μικροεμπόρους που στο παρελθόν μπορεί να μη δέχονταν συναλλαγές με Visa.

Παράδειγμα mpos

Πανευρωπαϊκή έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με την αποδοχή νέων λύσεων πληρωμών που δημοσίευσε πρόσφατα η Visa Europe, η χρήση mPOS (φορητών τερματικών συναλλαγών) από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) στην Ευρώπη θα απογειωθεί θεαματικά εντός του 2014.

Η εξέλιξη αυτή θα επιταχυνθεί από την αναμενόμενη αλλαγή της αντίληψης απέναντι στην αποδοχή καρτών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόλις αυτές εξοικειωθούν με τη λύση των mPOS.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, επιβεβαιώνει ότι πολλές από αυτές αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην αποδοχή καρτών. Βασική αιτία είναι οι δυνατότητες που προσφέρουν τα mPOS σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες που τοποθετούνταν αρχικά αρνητικά απέναντι στα mPOS, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις τους είναι πολύ μικρές για αποδοχή καρτών και πως μια τέτοια λύση θα ήταν πολύ ακριβή και περίπλοκη, άλλαξαν σύντομα άποψη μόλις παρακολούθησαν κάποια σχετική δοκιμή και αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα συμπεράσματα

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα εξής:

• Πάνω από το ¼ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, εξέφρασαν ενδιαφέρον για άμεση υιοθέτηση της λύσης mPOS (εντός 6 μηνών)

• Η ευκολία χρήσης mPOS αναφέρθηκε από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης (74% στη Γαλλία, 73% στη Γερμανία, 63% στη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία και 59% στην Ιταλία)

• Ως σημαντικότερα ζητήματα αναφέρθηκαν η ασφάλεια, η συμβατότητα και η δυνατότητα αποδοχής όλων των βασικών καρτών

• Σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες στη Γερμανία που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι τα mPOS θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους, αφού οι πελάτες μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα και δεν περιορίζονται από το ποσό των μετρητών που διαθέτουν τη στιγμή της αγοράς.

• Το 45% των ερωτηθέντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ιταλία θεωρεί ότι τα mPOS μπορούν να βελτιώσουν την ταμειακή ροή τους, καθώς επιτρέπει την ταχύτερη πληρωμή τους.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι η χρήση mPOS μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε κατηγορίας επιχειρήσεων. Καθοριστικός παράγοντας είναι περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές, παρά το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.