A- A+
Θα επαναεκκαθαριστούν οι δηλώσεις με χαμηλά εισοδήματα στις οποίες προέκυψε τσουχτερός φόρος
Σε επαναεκκαθάριση των δηλώσεων όσων φορολογουμένων δεν εκμεταλλεύτηκαν τη νέα ρύθμιση που αφορά χαμηλά εισοδήματα για να αποφύγουν τον υψηλό φόρο, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για φορολογουμένους ανέργους ή μισθωτούς με «μπλοκάκι», στους οποίους ο φόρος υπολογίστηκε με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να προκύψει μεγάλη επιβάρυνση, παρά τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Για αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων υπήρξε ειδική μέριμνα από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, εάν το πραγματικό εισόδημα είναι έως 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ, ισχύει αφορολόγητο όριο περίπου 9.500 ευρώ.

Θα εκκαθαριστούν ξανά

Σε μήνυμά του στο twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι όσοι υπέβαλαν δήλωση πριν τη θέσπιση των νέων κανόνων, δε θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο που αρχικώς υπολογίστηκε.

Ειδικότερα, υποσχέθηκε την επανεκκαθάριση των συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα φορολογουμένων απάντησε «θα το δούμε, θα δοθεί λύση, μην ανησυχείτε».

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν εκκαθαρίσει την φορολογική τους δήλωση πριν τις 16 Μαΐου, δεν θα έχουν πρόβλημα.

Το αφορολόγητο

Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2013. Προβλέπει ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι:

- το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή

- το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να μην ασκούσαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και να μην έχουν εισόδημα από ακίνητα.

Το γεγονός ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου η οποία φτάνει έως τα 2100 ευρώ.

Αυτό ισοδυναμεί με αφορολόγητο το οποίο υπερβαίνει τα 9000 ευρώ και κατά συνέπεια απαλλάσσει από τη φορολογική επιβάρυνση τους έχοντες μικρά εισοδήματα.