A- A+
ΜΜΕ: Ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο - Δάνεια με επιτόκια έως 3% χαμηλότερα της αγοράς
Ξεκινά το Σεπτέμβριο η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μέσω του οποίου θα δοθούν δάνεια συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους με χαμηλά επιτόκια.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες, τον Ιούλιο θα διατεθεί η χρηματοδότηση από την KfW και το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες αυτές (100 εκατ. ευρώ από κάθε πλευρά) και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η παροχή δανείων.

Τα δάνεια δεν θα έχουν ελάχιστο όριο, αλλά θα μπορούν να φτάνουν το πολύ έως το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το Ταμείο δεν θα ζητά διασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες, αλλά η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από τις τράπεζες.

Γενικά, προβλέπονται λιγότερες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σε σχέση με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφορικά με τα δικαιολογητικά για την έγκριση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των δανείων.

Οι ωφελημένοι

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μικρομεσαίοι κάθε μεγέθους, κάθε κλάδου και ανεξαρτήτως περιφέρειας στην οποία εδρεύουν.

Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ.

Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

Τι χρηματοδοτείται

Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ).

Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. ευρώ.

Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία).

Ευκολίες αποπληρωμής

Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

Θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.