A- A+
Σε εφαρμογή το νέο σύστημα εκκαθάρισης των δηλώσεων για χαμηλά εισοδήματα
Με νέο μηχανισμό εκκαθάρισης γίνονται πλέον οι δηλώσεις όσων εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε εφαρμογή στο Taxis την τελευταία τροπολογία.

Ο λόγος γίνεται για φορολογούμενους όπως φοιτητές, άνεργοι που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, εργαζόμενοι ως μισθωτοί αλλά με «μπλοκάκι», οι οποίοι κινδύνευαν να πληρώσουν φόρο λόγω τεκμηρίων.

Την «επικαιροποίηση» του μηχανογραφικού του Taxis γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης μέσω twitter. H επικαιροποίηση έγινε αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά τα όσα προβλέπονται θα ισχύσουν και αναδρομικά.

Το αφορολόγητο

Η σχετική διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2013. Προβλέπει ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι:

- το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή
- το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να μην ασκούσαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και να μην έχουν εισόδημα από ακίνητα.

Το γεγονός ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου η οποία φτάνει έως τα 2100 ευρώ.

Αυτό ισοδυναμεί με αφορολόγητο το οποίο υπερβαίνει τα 9000 ευρώ και κατά συνέπεια απαλλάσσει από τη φορολογική επιβάρυνση τους έχοντες μικρά εισοδήματα.