A- A+
ΥΠΟΙΚ: Ανακαλείται η εγκύκλιος που προκάλεσε sell off στα ελληνικά ομόλογα
Στην ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου που σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα προκάλεσε την Πέμπτη ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι « η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ξένα πρακτορεία, η εγκύκλιος αυτή καθόριζε τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν ξένοι επενδυτές - φυσικά πρόσωπα, για τη φορολόγηση των κερδών που έχουν καταγράψει τη διετία 2012 -2013 από συναλλαγές σε ελληνικούς τίτλους, με συντελεστή 20%.

Ο εφιάλτης των ξένων

«Τα νέα πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη… και οι δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό μόλις 5,5% στο συγκυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ, πυροδοτούν το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων», σχολίασε στο Dow Jones Newswires, ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην Monument Securities.

Από την πλευρά του ο Gary Jenkins, credit strategist της LNG Capital δήλωσε στο πρακτορείο ότι το sell-off στα ομόλογα και μετοχές της περιφέρειας οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.

Το αρνητικό κλίμα λόγω της συγκεκριμένης φορολογικής ρύθμισης, αλλά και των προγνωστικών για «κακό» εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων στους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, με αποτέλεσμα το spread μεταξύ 10ετών ελληνικών και γερμανικών τίτλων να εκτοξευτεί πάνω από τις 550 μονάδες βάσης.

Η ...αρχική απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Στην πρώτη του ανακοίνωση, το πρωί της Πέμπτης πριν την τελική διάψευση, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι υπεραξίες που προέκυψαν «από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας».

Επί της ουσίας η αρχική ανακοίνωση επιβεβαίωνε τις ανησυχίες που εκφράζονταν στα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, μόνον «οι κεφαλαιακές υπεραξίες που αποκτώνται μετά την 1/1/2014 απαλλάσσονται πλέον από την φορολογία».

Τελικώς χρειάστηκε και δεύτερη ανακοίνωση για να πάρει το υπουργείο πίσω τη σχετική εγκύκλιο.