A- A+
Reuters: «Κλειδωμένη» η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο - Πιο φθηνά τα στεγαστικά
«Λίγο πολύ κλεισμένη υπόθεση» χαρακτηρίζεται από πηγή του Reuters η μείωση του επιτοκίου του ευρώ τον Ιούνιο σε νέο ιστορικό χαμηλό, μία ανάσα από το 0%. Η επίδραση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται πέντε πηγές προσκείμενες στις διεργασίες, το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση όλων των επιτοκίων της, με το καταθετικό να υποχωρεί για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα.

Επιπλέον θα υπάρξουν στοχευμένα εργαλεία ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης, δεν περιλαμβάνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) – τύπωσης χρήματος.

Πτώση 10 - 20 μονάδων

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε αυτό το κλίμα και πρόσθεσε πως «θα πρόκειται για την πρώτη κεντρική τράπεζα που προχωρά σε αρνητικά επιτόκια. Αυτό θα μετακυληθεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Και οι δύο πηγές έκαναν λόγο για μια μείωση επιτοκίου κατά 10- 20 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει της συναλλαγματική ισχύ του ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένοι υπολογισμοί για το βαθμό πτώσης του νομίσματος, ούτε και επίπεδο – στόχος για τη διαμόρφωσή του.

Σημειώνεται ότι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη σε μηδενικά επίπεδα και μια μείωσή του σε αρνητικά επίπεδα θα ενίσχυε τον δανεισμό των τραπεζών, καθώς θα αποθάρρυνε τις τράπεζες από το να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ελληνικά δάνεια

Άμεσα αναμένεται να επηρεαστούν τα στεγαστικά δάνεια που αποπληρώνονται στη χώρα μας, τα οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο του ευρώ ή με ένα εκ των διατραπεζικών επιτοκίων eurobor.

Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να εφαρμοστούν, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για περικοπές στο επιτόκιο της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τις μηνιαίες δόσεις του Ιουλίου.

Παράλληλα, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη, τόσο στα δάνεια, όσο και στις πιστωτικές κάρτες.