A- A+
«Παζάρι» για μειώσεις στους φόρους μετά το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο 4μηνο του 2014
Μείωση φόρων ακόμη και μέσα στο 2014 είναι έτοιμο να διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά από το καλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 1,048 δισ. ευρώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανοίξει η συζήτηση με την τρόικα για χαλάρωση των στόχων τόσο της φετινής όσο και των επόμενων ετών.

Η φορολογική πολιτική

Στόχος της ελληνικής πλευράς αποτελεί από τη μία πλευρά να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων, καλύπτοντας τα δημοσιονομικά κενά που έχουν εκτιμηθεί με το υπερβάλλον του στόχου πλεόνασμα και από την άλλη να προχωρήσει ακόμη και σε μειώσεις φόρων με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Εφόσον χαλαρώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, θα ανοίξει ο δρόμος για την επανεξέταση της φορολογικής πολιτικής.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για την οποία αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο στόχος του 15%

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο 15%.

Αναλυτικότερα, έκανε λόγο για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις στο 15%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης , τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση από το 2015 στη φορολογία των αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετάει σχέδιο νέας ρύθμισης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών μετά τη διαπίστωση ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα χρέη των πολιτών αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Όλες οι αλλαγές

Ο κ. Μαυραγάνης περιγράφει τα επτά βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο για τη μείωση της φορολογίας.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ώστε η αύξηση των εσόδων να προκύψει από το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, προανήγγειλε τις ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία:

  • Μείωση συντελεστών στο 15%

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%, καθώς και η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

«Στο πλαίσιο αυτό και αφού αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε το καλοκαίρι, θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα κατάργησης από τον Σεπτέμβριο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

  • Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ

Εξετάζονται κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η εξαίρεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ ή η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται μια σειρά από διαδικαστικές απλουστεύσεις σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, όπως η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η απλούστευση της δήλωσης, η κατάργηση ανενεργών ΑΦΜ κ.ά.

  • Κατάργηση των τεκμηρίων - αλλαγές για τα ΙΧ

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, και το ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων στα ΙΧ από το 2015. Ετσι εξετάζεται ο εξορθολογισμός μιας σειράς στρεβλώσεων, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν.

Ηδη καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν λαμβάνεται πλέον η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθορισμό του φόρου.

Επίσης δόθηκε η δυνατότητα σε όσους αίρουν την ακινησία του οχήματός τους να πληρώνουν τέλη για το υπόλοιπο διάστημα του 2014 και όχι όλο το ποσό.

  • Νέες ρυθμίσεις οφειλών

«Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύσεις ικανές να ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις, όπως πρωτοβουλίες σαν αυτή του ΦΠΑ που πήραμε» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.