A- A+
Νέο τοπίο στις προθεσμιακές - Οι τελευταίες αλλαγές
Με πλαφόν το 2,85% «παίζουν» πλέον τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μετά τις τελευταίες αναπροσαρμογές τους από τις διοικήσεις των τραπεζών. Πώς διόρθωσαν την καμπύλη επιτοκίων.

Μετά από ένα πεντάμηνο σταθεροποίησης των αποδόσεων σε επίπεδα μεταξύ 2,50% και 3%, από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί σημαντικές περικοπές, περιορίζοντας την ανταμοιβή των καταθετών.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που αφορούσαν κυρίως «διορθώσεις» σε επιτόκια που είχαν μειωθεί περισσότερο από όσο έπρεπε (πχ. Τράπεζα Πειραιώς), τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί ένα νέο κύμα μειώσεων στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών.

Οι νέες αποδόσεις

Πλέον, το 3% που «έπαιζε» μέχρι πριν λίγες εβδομάδες δεν υπάρχει, ανεξάρτητα από το ποσό και της διάρκεια της κατάθεσης, βάση των τυποποιημένων προγραμμάτων των τραπεζών.

Οι καλύτερες αποδόσεις εξακολουθούν να προσφέρονται για διάστημα από 1 έως 3 μήνες, ακολουθούν οι προθεσμιακές διάρκειας 4 έως 6 μηνών, κι από εκεί και πέρα όσο μεγαλώνει η διάρκεια τόσο πέφτει και το επιτόκιο.

Ωστόσο, η καμπύλη των επιτοκίων έχει γίνει λιγότερο αρνητική, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ των πιο βραχυπρόθεσμων καταθέσεων και των πιο μακροπρόθεσμων έχει κλείσει σημαντικά.

Σε γενικές γραμμές για διάστημα έως και 12 μήνες και για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ, η πλειονότητα των τραπεζών προσφέρει πλέον επιτόκιο πέριξ του 2,3%, για ποσά γύρω από τις 50.000 ευρώ το επιτόκιο αυξάνεται στο 2,40% με 2,50%, ενώ για καταθέσεις 150.000 ευρώ υπάρχουν αρκετές προσφορές με απόδοση στα επίπεδα του 2,50%.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση για τα χρήματά σας με εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr