A- A+
Εθνική: Μέρισμα έταξε στους μετόχους ο Αλ. Τουρκολιάς - Τα οφέλη της αύξησης των €2,5 δισ.
Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος είναι η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλός της Αλ. Τουρκολιάς, ενώπιον των μετόχων, στην έκτακτη γενική συνέλευση του Σαββάτου.

Το σώμα των μετόχων ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας κατά 2,50 δισ. ευρώ, που υλοποιήθηκε με τη διαδικασία του book building την περασμένη εβδομάδα.

Στο 43% οι ιδιώτες

Πλέον, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση της τράπεζας διευρύνεται σημαντικά, ενισχύοντας τη διασπορά των μετοχών από 16% σε 43%. Έτσι, η Εθνική γίνεται η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το συνολικό αποτέλεσμα της αύξησης, σε συνδυασμό με τα μέτρα περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως εγκρίθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα ενισχύσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 18,2%, υπερκαλύπτοντας το κανονιστικά ελάχιστο επίπεδο του 8%.

Ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας στους μετόχους τόνισε ότι με την κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Σταθερή κερδοφορία

Όπως είπε η Εθνική έχει ήδη επιστρέψει σε κερδοφορία από το δ΄ τρίμηνο του 2013, τάση που εφόσον επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους για πρώτη φορά μετά το 2008.

Σημειώνεται πάντως ότι η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναμένει μέχρι και τα ευρωπαϊκά στρες τεστ που ανακοινώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο πριν προχωρήσει στην επαναγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Έτσι, κρατά «στην άκρη» τα 2,50 δισ. ευρώ, για την περίπτωση που τα στρες τεστ της ΕΚΤ βγάλουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, παρέχοντας σε μία τέτοια περίπτωση την ευχέρεια αναπροσανατολισμού της στρατηγικής της.

Τα οφέλη της αύξησης

Όπως είπε ο κ. Τουρκολιάς, μιλώντας ενώπιον του σώματος των μετόχων, με την αύξηση κεφαλαίου των 2,50 δισ. ευρώ, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

  • Κάλυψη και των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκύπτουν από τους κανόνες πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ
  • Βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους αξιολογικούς οίκους,
  • Διευκολύνεται η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου
  • Μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης για την Τράπεζα
  • Διεύρυνση της υφιστάμενης μετοχικής βάσης και αύξηση της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου
  • Ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να στηρίξει δυναμικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας