A- A+
Μέσω ΑΣΕΠ με τη συμμετοχή και στελεχών του ιδιωτικού τομέα οι προαγωγές στο Δημόσιο
Με τη συμμετοχή και στελεχών του ιδιωτικού τομέα και με την άμεση εμπλοκή του ΑΣΕΠ θα γίνονται βάση νέου νομοσχεδίου οι προαγωγές στο δημόσιο και η επιλογή προϊσταμένων. Η νέα διαδικασία.

Οι αλλαγές αυτές περιγράφονται στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ), με το οποίο ανατρέπεται το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Η νέα διαδικασία

Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα.

• Ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

• Όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο.

• Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.

• Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας:

α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος

β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ

• Στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές.

• Πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το λεγόμενο κεντρικό κράτος. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του ΥΔΜΗΔ με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.