A- A+
Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα - Έρευνα Mastercard
Βρώμικα θεωρεί τα μετρητά το 69% των Ελλήνων και το 64% των Ευρωπαίων. Παρ΄ όλα αυτά σε όλη την Ευρώπη μόνο ένας στους πέντε πλένουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν μετρητά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από την MasterCard αναδείχτηκε ότι, παρά την αντίληψη ότι η χρήση μετρητών, χαρτονομισμάτων ή κερμάτων είναι ανθυγιεινή και βρώμικη, μόνο 1 στους 5 πλένουν τα χέρια τους αφού τα κρατήσουν.

Το πλύσιμο των χεριών

Η πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 καταναλωτές από 12 χώρες, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση μετρητών κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια χρήσης βρώμικου χρήματος.

Τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν μετρητά, λόγω των μικροβίων που μπορεί να περιέχουν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα πως «το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη».

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών, στην Ελλάδα, είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%).

Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών, αντί για μετρητά.

26.000 βακτήρια

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, το μέσο ευρωπαϊκό χαρτονόμισμα περιέχει 26.000 αποικίες βακτηρίων.

Με αυτό κατά νου, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επίγνωση ότι η χρήση μετρητών θα μπορούσε να θεωρηθεί δυνητικά μια επικίνδυνη πρακτική, όπως άλλες αβέβαιες δραστηριότητες, σαν την επαφή με το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας, τη διαχείριση κοινόχρηστης τροφής ή το κράτημα της κουπαστής σε κυλιόμενες σκάλες.

Παρόλο που δεν υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη χρήση μετρητών, εν μέσω εποχιακών γρίπων και χειμερινών ξεσπασμάτων εμετού, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθούμε περεταίρω αναφορικά με θέματα υγιεινής, ειδικά κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διαστημάτων, μεταπηδώντας σε συναλλαγές χωρίς μετρητά.