A- A+
Τα αμοιβαία κεφάλαια που αντάμειψαν τους επενδυτές το 2010
Με σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο των αποδόσεων έκλεισε το 2010 για αρκετά από τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρουν στην ελληνική αγορά οι ΑΕΔΑΚ. Πάνω από 12 δισ. ευρώ επενδεδυμένα μέσω των Α/Κ.

Συγκεκριμένα :

• Θετικές διψήφιες είναι οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων Μετοχικών Εξωτερικού παρά την αρνητική πορεία του Ευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx 50 (-5,80%).

• Σημαντική προστασία προσέφεραν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού περιορίζοντας τις απώλειες που βίωσαν τα Ελληνικά αξιόγραφα. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Μετοχικών α/κ όπου υπεραπόδοσαν κατά 15-20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του FTSE/ATHEX20 του ΧΑ.

• Αύξηση στα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά 95 εκατ. συνολικά για τα α/κ Μετοχικά Εξωτερικού και Fund of Funds με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων να διατηρείται σχεδόν σταθερό κατά την διάρκεια του 2ου μισού του έτους.

Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2010

Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίωνΠιο αναλυτικά :

- Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε μικρή μείωση το 4ο τρίμηνο φθάνοντας τα €8 δισ.

- Στην πλευρά των αποδόσεων πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι κατηγορίες Fund of Fund Μετοχικά και Μετοχικά Εξωτερικού με μέση απόδοση +14,42% και +8,95% αντίστοιχα.

- Στην περίπτωση των Μετοχικών Εσωτερικού υπογραμμίζεται η υπεραπόδοση σχεδόν του συνόλου των α/κ της κατηγορίας ( 47 έναντι πλήθους 51 α/κ) έναντι του Γεν. Δείκτη του ΧΑ.

- Στην περίπτωση των ομολογιακών πολλές ήταν περιπτώσεις που προσέφεραν θετικές αποδόσεις με συγκέντρωση των επενδύσεων στην διεθνή αγορά αλλά και ο περιορισμός των απωλειών λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των τιμών των ομολογιακών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.