A- A+
Πώς συγκέντρωσε 2,86 δισ. ευρώ η Eurobank - Νέο αφεντικό η Fairfax
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τη Eurobank η αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση από το εξωτερικό να υπερκαλύπτει κατά σχεδόν 3 φορές την προσφορά τίτλων. Το νέο αφεντικό.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, οι συνολικές προσφορές για την έκδοση μετοχών που ολοκλήρωσε με επιτυχία ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό που ζητούσε από την αγορά κατά 2,5 φορές περίπου.

Από τα 2,86 δισ. ευρώ, τα 1,33 δισ. ευρώ κατέβαλε σε πρώτη φάση, με ξεχωριστή διαδικασία, η βασική ομάδα επενδυτών, στην οποία επικεφαλής είναι τα funds Fairfax και Wilbur Ross, που θα έχουν λόγο στην εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, ελέγχοντάς τη διοικητικά.

Στην ίδια ομάδα, που αύξησε το αρχικό τίμημα που είχε συμφωνηθεί στα 0,31 ευρώ από 0,30 ευρώ προηγουμένως, συμμετέχουν επίσης οι Capital, Mackenzie, Fidelity και Brookfield.

Η συνδυασμένη προσφορά

Εκτός από την παραπάνω ομάδα που κάλυψε περίπου τη μισή έκδοση, η Eurobank προχώρησε σε συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό για την άντληση επιπλέον 1,53 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση συμμετείχαν πολλά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών επενδυτικών ταμείων από Ευρώπη και Ασία, τα οποία απέκτησαν το 50% των νέων μετοχών που προσφέρθηκαν.

Η υπερκάλυψη στην προσφορά τίτλων στο εσωτερικό έφτασε τις 3 φορές και στην Ελλάδα τις 1,3 φορές.

Δείτε την τελική κατανομή των μετοχών