A- A+
Αυθαίρετα: Νέα 10μηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών από ΥΠΕΚΑ
Επιπλέον 10 μήνες περιθώριο δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την κατάθεση από τους μηχανικούς των δικαιολογητικών και στοιχείων για την ένταξη στο νόμο αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση παρατείνεται έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο η προθεσμία για την υποβολή των εγγράφων (π.χ. αεροφωτογραφίες, έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής κ.ά.) που απαιτούνται για την οριστική ένταξη στο νόμο 4178/2013.

Ο νόμος, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 8 Αυγούστου 2013 (με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2015) έδινε προθεσμία έξι μηνών για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων.

Επιπλέον, με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι όσοι είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου για τα αυθαίρετα (Ν. 4014/2011) και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου εφαρμογής του Ν. 4178/2013.

Ο νόμος 4178.2013 λειτουργεί ως «ομπρέλα» για όσους είχαν υπαχθεί για τακτοποίηση αυθαιρέτων στον νόμο Παπακωνσταντίνου (ν. 4014/11), ο οποίος είχε κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός.

Σημειώνεται πάντως ότι και ο νόμος Καλαφάτη αναμένεται να βρεθεί εντός του Μαΐου ενώπιον των δικαστών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και δεν αποκλείεται να έχει την ίδια τύχη με τον προηγούμενο.