A- A+
Υπανάπτυκτη ακόμη η Ελλάδα στη χρήση καρτών - Στις τελευταίες 3 θέσεις στην ΕΕ - Τα στοιχεία
Την υπανάπτυξη που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά καρτών, αλλά και τα σημαντικά περιθώρια αύξησης της χρήσης τους στη χώρα μας, δείχνει έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ ως προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιεί κάθε κάτοικός της κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Η χρήση στην Ελλάδα

Ειδικότερα, κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας κάτοχος κάρτας, χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης, πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 7 συναλλαγές το χρόνο έναντι 70 φορών στην Ευρωζώνη και 74 φορών στην ΕΕ.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί τη χώρα μας μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη σχετική κατάταξη, την ίδια στιγμή που ο μέσος Σουηδός πραγματοποιεί 230 πληρωμές με κάρτα ετησίως.

Πολύ χαμηλή είναι και η μέση ετήσια δαπάνη ανά κάτοικο, η οποία στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 500 ευρώ έναντι 3.600 ευρώ στην ευρωζώνη και 4.055 ευρώ στην ΕΕ.

Οι συγκρίσεις

Ενδεικτικό του πόσο πίσω βρίσκεται η ελληνική αγορά καρτών είναι το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι δαπανούν ετησίως 5.200 ευρώ, οι Ισπανοί 2.300 ευρώ και οι Ιταλοί 2.100 ευρώ.

Γενικά, η χρήση πληρωμών με κάρτα στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ωστόσο, ακόμη και μια χώρα κατεξοχήν προσανατολισμένη στις πληρωμές με κάρτα όπως η Γαλλία θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των πληρωμών με κάρτα κατά 72% προκειμένου να φθάσει στο επίπεδο των τριών χωρών που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης.

Ενιαίος χώρος πληρωμών στην ΕΕ

«Ο SEPA για τις κάρτες είναι το επόμενο λογικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των πληρωμών μικρής αξίας στην Ευρώπη», δηλώνει ο Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

«Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς είναι τα ίδια σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Πολύ σύντομα, οι μεταφορές πιστώσεων και οι άμεσες χρεώσεις σε ευρώ θα εφαρμόζονται με τις ίδιες διαδικασίες σε όλη την Ευρώπη. Τώρα πρέπει να μεριμνήσουμε για την περαιτέρω εναρμόνιση και ενοποίηση των πληρωμών με κάρτα» αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, στις χώρες όπου διενεργούνται περισσότερες πληρωμές με κάρτα και άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών μικρής αξίας το κοινωνικό κόστος για τις υπηρεσίες πληρωμών μικρής αξίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο.

Συναλλαγές μικρής αξίας

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η διενέργεια πληρωμών μικρής αξίας ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για το σύνολο της ΕΕ.

Πρόκειται για σημαντικό, αν και σε μεγάλο βαθμό αφανές, λειτουργικό κόστος για τον οικονομικό μηχανισμό. Η προώθηση της χρήσης αποδοτικών υπηρεσιών πληρωμών μικρής αξίας αποτελεί βασικό στόχο της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος και μπορεί να αποφέρει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη.

«Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ακόμη και σήμερα οι καταναλωτές και οι έμποροι, αλλά και οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια ή γεωγραφικές διαφορές που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή πριν από την εισαγωγή του ευρώ, όταν πραγματοποιούν ή αποδέχονται πληρωμές με κάρτα», συμπληρώνει ο κ. Mersch.

To crash test

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ η χρήση καρτών σε όλη την ΕΕ παρουσιάζεται στα δύο ακόλουθα διαγράμματα:

  • Αριθμός πληρωμών με κάρτα ανά κάτοικο και ανά έτος (2012)


  • Συνολική αξία (σε ευρώ) των πληρωμών με κάρτα ανά κάτοικο και ανά έτος (2012)