A- A+
Πώς χάθηκαν φόροι 200 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία λόγω ανεπαρκούς μηχανισμού είσπραξης
Την απώλεια φόρων 200 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία είχε ως αποτέλεσμα η ανεπάρκεια στον τομέα της μηχανοργάνωσης των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε στη διάρκεια εκδήλωσης ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ ΑΕ, Αναστάσιος Τζήκας, το παραπάνω ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο μισό του δημόσιου χρέους της χώρας, προέρχεται από τη φοροδιαφυγή στον τομέα της παραοικονομίας.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ και άλλων οργανισμών, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα φτάνει τα 60 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εισπράττει πολύ εύκολα γύρω στα 20 δισ. ευρώ φόρους κάθε χρόνο, από το 1994 μέχρι σήμερα.

Η έλλειψη μηχανοργάνωσης

Βασική προϋπόθεση ότι θα εντόπιζε τη φοροδιαφυγή, με τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων μηχανοργάνωσης.

«Στη δεκαετία του 90 η Ελλάδα διέθετε ένα πλούτο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Τότε η χώρα θα μπορούσε άνετα να οργανώσει τη μηχανοργάνωση, κάτι που έγινε ΄την εποχή εκείνη στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στη Φινλανδία, κ.α., με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής από την παραοοικονομία. Δεν έγινε όμως ολοκληρωμένα και η χώρα έχασε μια μοναδική ευκαιρία», είπε ο κ. Τζήκας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τη Λύση στην Ελληνική Κρίση», που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η διαδραστική πλατφόρμα δράσης "Thought for Action – Σκέψη για Δράση", επισήμανε ότι παρ΄όλα αυτά ο κλάδος των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, παραμένει από τους πλέον δυναμικούς και αναφέρθηκε στη σημασία και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.