A- A+
Έτοιμη η ρύθμιση που άρει την παγίδα φόρου στις δηλώσεις όσων έχουν μικροεισοδήματα
Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις ανέργων ή πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι από ...σπόντα επιβαρύνονταν με φόρο που δεν τους αναλογούσε, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η ευνοϊκότερη φορολόγηση άνεργων φοιτητών και άλλων πολιτων που δηλώνουν μικροποσά, οι οποίοι αδικούνταν από το ισχύον καθεστώς υπολογισμού του φόρου.

Ειδικότερα, ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. ή έλαβαν ελάχιστους τόκους από καταθέσεις.

Με το νέο καθεστώς, όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.

Η πηγή του προβλήματος

Το πρόβλημα είχε προκύψει από το διαχωρισμό που έχει γίνει στις κλίμακες με τους συντελεστές φορολογίας ανάλογα με την προέλευση των εισοδημάτων: 1) Μισθωτές υπηρεσίες, 2) ελεύθερα επαγγέλματα, 3) Έσοδα από κινητές αξίες και ακίνητα.

Ενώ για την κατηγορία των μισθωτών υπάρχει το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, δεν ισχύει το ίδιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για όσους έχουν εισόδημα αποκλειστικά από τόκους ή ενοίκια.

Έτσι, εάν το Taxis κατατάξει κάποιον σε μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες, απλά και μόνο από το βασικό τεκμήριο των 3.000 ευρώ θα προκύψει φόρος 300 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα κάποιος που ήταν άνεργος το 2013 και δεν είχε κανένα εισόδημα, ενδεχομένως να εισέπραξε από την τράπεζα τόκους έστω 2 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το Taxis θα τον κατέτασσε στην τρίτη κλίμακα (έσοδα από κινητές και ακίνητες αξίες) και θα τον φορολογούσε με βάση τους συντελεστές της.

Εάν πρόκειται για άγαμο το εισόδημα των 2 ευρώ από τόκους θα προστίθετο στο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και ο φόρος θα υπολογιζόταν με συντελεστή 10%, ανερχόμενος στα 300,2 ευρώ.

Πλέον, το πρόβλημα λύνεται, καθώς φορολογούμενοι με πραγματικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ή τεκμαρτά έως 9.500 ευρώ θα θεωρούνται από το Taxis ως μισθωτοί και δε θα πληρώνουν φόρο.