A- A+
Όσο πιο αργά οι τόκοι, τόσο πιο ψηλά τα προθεσμιακά επιτόκια
Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων ίδιας διάρκειας, ανάλογα με το χρόνο που η τράπεζα καταβάλλει τους τόκους στον πελάτη της. Όσο πιο αργά τόσο καλύτερα.

Η κρίση που ξέσπασε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στην εγχώρια αγορά, πλήττοντας την εμπιστοσύνη απέναντι στον τραπεζικό σύστημα, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των όρων διάθεσης των λογαριασμών προθεσμίας.

Οι τράπεζες με στόχο την αποτροπή των σημαντικών εκροών που ξεκίνησαν το 2010 κορυφώθηκαν στα μέσα του 2012, προσέφεραν «γη και ύδωρ» στους καταθέτες για να τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους.

Οι ευελιξίες

Ένα από τα τεχνάσματα που έθεσαν σε εφαρμογή, εκτός από τα υψηλά επιτόκια, ήταν και οι διάφορες ευελιξίες που παρέχουν στους αποταμιευτές.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης, η οποία σε πολλά προγράμματα ακόμη και σήμερα παρέχεται χωρίς κανένα κόστος.

Παρά την ομαλοποίηση των συνθηκών, όλες οι τράπεζες διαθέτουν στην αγορά προγράμματα που επιτρέπουν στους πελάτες οποτεδήποτε πριν τη λήξη τους ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε μήνα μαζί με την καταβολή των τόκων) να τα …μαζέψουν και να φύγουν.

Υπάρχει δωρεάν;

Είναι όμως τελικά δωρεάν αυτή η παροχή ή υπάρχει κάποιο κρυφό κόστος;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα επιτόκια στις καταθέσεις με ευελιξίες είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προϊόντα που προβλέπουν συγκεκριμένο κόστος πρόωρης ανάληψης, συγκρίνοντας πάντα προγράμματα στον ίδιο τραπεζικό όμιλο.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο μακριά χρονικά από την έναρξη της κατάθεσης καταβάλλονται οι τόκοι και όσο λιγότερες ευελιξίες παρέχονται για μεταβολή του ύψους της αποταμίευσης πριν τη λήξη του προϊόντος, τόσο υψηλότερη και η απόδοση.

Για παράδειγμα, μία κατάθεση που προσφέρει τους τόκους προκαταβολικά το πιο πιθανό είναι να έχει χαμηλότερο επιτόκιο από προθεσμιακό λογαριασμό ίδιας διάρκειας με πληρωμή των τόκων στη λήξη.

Αυξανόμενα επιτόκια

Μία ενδιάμεση λύση για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την επιλογή πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή, είναι τα προγράμματα αυξανόμενου επιτοκίου που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Στα προγράμματα αυτά το επιτόκιο αυξάνεται κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, είτε ανά περίοδο εκτοκισμού ή ανά τακτά διαστήματα που είναι εξαρχής καθορισμένα.

Έτσι, η απόδοση για τον καταθέτη ξεκινά από χαμηλά, λόγω της δυνατότητας που έχει για χωρίς κόστος πρόωρη ανάληψη των χρημάτων του, ωστόσο εάν πάει το προϊόν …μέχρι το τέλος, θα ανταμειφθεί από την τράπεζα με μία υψηλότερη μέση απόδοση.

Η μέση απόδοση είναι αυτή που τελικώς πρέπει να βαραίνει περισσότερο πριν την τελική επιλογή. Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη προθεσμιακή κατάθεση για τα χρήματά σας με εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr