A- A+
Αλλάζει πάλι το καθεστώς υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ - Πότε θα πληρώνεται
Σε νέα αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Πότε θα γίνονται οι δηλώσεις και πότε οι πληρωμές. Σε άμεση ισχύ η απόφαση.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση.

Έτσι, αντί για τις 20 του επόμενου μήνα της φορολογικής περιόδου, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης θα γίνεται μέχρι και το τέλος του εκάστοτε μήνα.

Άμεση ισχύς

Σε συνέχεια του δελτίου τύπου, το προεδρείο της Ένωσης Φοροτεχνικών επικοινώνησε απευθείας με τον υφυπουργό και διευκρινίστηκε ότι η ανωτέρω μεταβολή της καταληκτικής ημερομηνίας των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, θα ισχύσει και για τις περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται στον μήνα Απρίλιο.

Συνεπώς, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής 1ου τριμήνου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του μηνός Μαρτίου για όσους τηρούν διπλογραφικά, μετατίθεται στο τέλος Απριλίου.

Εξάλλου, αλλαγές έχουν επέλθει και στις προθεσμίας πληρωμής του ΦΠΑ, ο οποίος θα μπορεί να πληρώνεται σε δύο δόσεις, την πρώτη στο τέλος του μήνα της δήλωσης και τη δεύτερη στο τέλος του επόμενου μήνα.

Επιπλέον, δε θα επιβάλλεται προσαύξηση 2% στην περίπτωση εξόφλησης του φόρου σε δύο δόσεις.