A- A+
Τα αμοιβαία κεφάλαια με τις καλύτερες αποδόσεις το 2010
Σε δολαριακές αξίες, στα διεθνή χρηματιστήρια και στην εγχώριες ασφαλείς καταθέσεις επένδυσαν την περυσινή χρονιά τα αμοιβαία κεφάλαια που πέτυχαν τις υψηλότερες αποδόσεις στην κατηγορία τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τους απολογισμούς που δημοσιεύουν οι ΑΕΔΑΚ που διαθέτουν αμοιβαία κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκονται αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό και ειδικότερα σε μετοχές και ομόλογα που αποτιμώνται σε δολάρια.

Πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις είχαν και τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού, λόγω των αυξημένων επιτοκίων των τραπεζικών προθεσμιακών καταθέσεων.

Αναλυτικότερα, οι ανακοινώσεις των ΑΕΔΑΚ για τις επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων τους συνοψίζονται στα εξής:

Eurobank EFG ΑΕΔΑΚ: Στο εξωτερικό οι καλύτερες αποδόσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank EFG ΑΕΔΑΚ, τα αμοιβαία κεφάλαιά της πέτυχαν τα εξής:

  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των μετοχικών Εξωτερικού πέτυχε το Eurobank EFG (LF) Equity – TURKISH EQUITY $ (+37,87%) κατακτώντας παράλληλα την πρώτη θέση στο σύνολο των 303 αμοιβαίων κεφαλαίων υπό τη διαχείριση των Ελληνικών Εταιρειών Διαχείρισης, βάσει των στοιχείων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για το 2010.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των μετοχικών Εσωτερικού πέτυχε το Eurobank EFG I (LF) Equity-FLEXI STYLE GREECE προσφέροντας σημαντική προστασία μέσω της δυναμικής του διαχείρισης, αφού πέτυχε να περιορίσει περίπου στο ήμισυ τις απώλειες -41,1% του δείκτη ASE/FTSE 20 του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, υπεραποδίδοντας κατά +22% περίπου.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού σε όρους ευρώ πέτυχε το Eurobank EFG (LF) Money Market – INCOME PLUS $ (+9,44%).
  • Επίσης, την δεύτερη και τρίτη θέση πέτυχαν αντίστοιχα στην κατηγορία τους, το Eurobank EFG I (LF) Fund of Funds – BRIC (+23,27%) στην κατηγορία των μετοχικών Fund of Funds, και το Eurobank EFG I (LF) Fund of Funds - Balanced Blend (+10,20%) στην κατηγορία των μικτών Fund of Funds.

Alico ΑΕΔΑΚ: Κέρδος από τη διαφοροποίηση

Η Alico Α.Ε.Δ.Α.Κ. με όπλο τη δυνατότητα διάθεσης μίας ευρείας γκάμας αμοιβαίων κεφαλαίων προς τους πελάτες της, σε όλη τη διάρκεια του 2010 τόνιζε την ανάγκη διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της Ε.Θ.Ε. για το 2010, το αμοιβαίο κεφάλαιο Alico Ομολογιών Εξωτερικού Δολαριακό κατέλαβε την 1η θέση της κατηγορίας των Ομολογιακών A/K Εξωτερικού με ετήσια απόδοση 13,9%, ενώ το εν λόγω Α/Κ έχει καταγράψει απόδοση 3ετίας της τάξης του 24,93%.

Αξιοσημείωτη απόδοση κατέγραψε το αμοιβαίο κεφάλαιο Alico Fund of Funds Εμπορευματικών Αξιών 19,53% σε ετήσια βάση, ενώ η σωρευτική απόδοση από την έναρξή του είναι 52,59%.

Τέλος, το Α/Κ Alico Μετοχικό Εξωτερικού σημείωσε ετήσια απόδοση 12,69%, ενώ η συνολική απόδοση από την έναρξή του είναι 35,9%.

ΤΤ-ΕΛΤΑ: Ετος διάκρισης το 2010

Τέσσερα από τα συνολικά επτά διαχειριζόμενα Αμοιβαία Κεφάλαια της εταιρείας κατέλαβαν κορυφαίες θέσεις στις κατηγορίες τους, ενώ παράλληλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των υπό διαχείριση κεφαλαίων της, αντανακλώντας τη διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.

  • Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Τ.Τ. ΕΛΤΑ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμων Τοποθετήσεων Εσωτερικού κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε σύνολο 18 Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Η σταθερότητα σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική του απόδοση, αποτέλεσαν τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να γίνει το μεγαλύτερο από πλευράς μεγέθους ενεργητικού Α/Κ στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού και το πέμπτο μεγαλύτερο της εγχώριας αγοράς.

Την ποιότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στη διαχείριση, πιστοποιούν οι κορυφαίες θέσεις που κατέλαβαν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού της Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ. Ειδικότερα,

  • το Ομολογιών Εσωτερικού κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ (1η) θέση μεταξύ των 23 ομοειδών Αμοιβαίων Κεφαλαίων,
  • το Μικτό Εσωτερικού την έβδομη (7η) θέση ανάμεσα σε 32 της κατηγορίας του και
  • το Μετοχικό Εσωτερικού την πέμπτη (5η) θέση μεταξύ 51 συνολικά Μετοχικών Α/Κ.

Interamerican: Υψηλές αποδόσεις και διακρίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών:

• Την τρίτη θέση στην κατηγορία του πέτυχε το Interamerican (LF) Fund of Funds – BRIC με απόδοση +22,04%.
• Την τρίτη θέση στην κατηγορία του πέτυχε το Interamerican Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Εσωτερικού με απόδοση + 3,88%.
• Την πέμπτη θέση στην κατηγορία του πέτυχε το Interamerican Δολαρίου (USD) Ομολογιακό Εξωτερικού με απόδοση +9,03%.

Υπογραμμίζεται επίσης η υψηλή απόδοση της τάξεως του +26,05% του Interamerican Νέα Ευρώπη Μετοχικό Εξωτερικού και το καλό διαχειριστικό αποτέλεσμα στα Μετοχικά Εσωτερικού Αμοιβαία Κεφάλαια, Interamerican Αναπτυσσομένων Εταιρειών και Interamerican Δυναμικό τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες -41,1% του δείκτη ASE/FTSE 20 του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, υπεραποδίδοντας κατά +14% περίπου.