A- A+
Wall Street Journal: Αντίο Grexit - Άρθρο υπέρ της Ελλάδας μετά το 5ετές ομόλογο
Με τίτλο «Αντίο Grexit» άρθρο στη Wall Street Journal κάνει λόγο για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας και την ευρωζώνη γενικότερα.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κάτι το οποίο θεωρούνταν αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες, στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία» αναφέρει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Simon Nixon.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο κάτω του 5%, έχοντας λάβει προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Nixon τονίζει ότι η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα, αλλά και προς την ευρωζώνη γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται και για μια μομφή κατά όλων αυτών των οικονομολόγων και των σχολιαστών οι οποίοι προέβλεπαν και μάλιστα με σθένος ότι η Ελλάδα θα υποχρεούνταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ειδάλλως θα ερχόταν αντιμέτωπη με κοινωνική και πολιτική κατάρρευση.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει «η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η στροφή προς την Ελλάδα ήταν εκπληκτική. Όταν έγραψα μια αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της Ελλάδας περίπου προ δυο εβδομάδων και ύστερα από την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα, αρκετοί ήταν εκείνοι που με χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξο».

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως «απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον δεν ήμουν αρκετά αισιόδοξος. Η σημερινή έκδοση ομολόγου αντικατοπτρίζει ένα δεκαπενθήμερο θετικών εξελίξεων για τη χώρα οι οποίες περιλαμβάνουν τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου δυο συστημικών τραπεζών καθώς και την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο και σημάνει την απελευθέρωση ενός αριθμού κρίσιμων τομέων».