A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Στα 1.347 ευρώ το ανέγγιχτο εισόδημα και μετά … «κούρεμα»
Σημαντικές αποφάσεις για τις ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται στα δάνεια σε καθυστέρηση από την ερχόμενη χρονιά έλαβε το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους, οριοθετώντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των δανειοληπτών.

Με βάση την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει και την έγκριση της τρόικας, οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας, μετά από δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις στεγαστικού δανείου, θα ανέρχονται σε 1.347 ευρώ.

Η οικογενειακή κατάσταση

Το ύψος των δαπανών διαβίωσης θα εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, καθώς θα υπάρχει σαφής κατηγοριοποίησή τους: ενήλικας, ζευγάρι, ζευγάρι με ένα παιδί, ζευγάρι με 2, 3 ή 4 τέκνα.

Για ένα άτομο ανέρχονται στα 537 ευρώ μηνιαίως, για ένα ζευγάρι στα 906 ευρώ, για έναν ενήλικα με ένα παιδί στα 758 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί στα 1.120 ευρώ και για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ανέρχονται στα 1.347 ευρώ μηνιαίως.

Το μέγιστο ποσό που θα ισχύει για πολύτεκνους με τέσσερα παιδιά θα διαμορφώνεται στα 2.280 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος δανειολήπτης έχει μεγαλύτερο εισόδημα, το υπερβάλλον ποσό των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης θα κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση του χρέους του προς την τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό θα «κουρεύονται» μηνιαίες δόσεις και κεφάλαιο, προκειμένου να καταστεί ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο.

Οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες

Σημειώνεται πάντως ότι αυτές οι διευκολύνσεις θα παρέχονται μόνο στους συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα, «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κ.λπ.], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κ.λπ.),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή ντην περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Πώς υπολογίζονται οι δαπάνες

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η έρευνα αυτή συγκεντρώνει αναλυτικές πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών της χώρας ανεξάρτητα από το αν έχουν δάνειο ή όχι, σχετικά με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες ανάλογα με το ποσό απαραίτητα είναι για τη διαβίωση.

Τέσσερις ομάδες δαπανών

Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αναφέρονται στα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας.

Συνεπώς το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, προστίθεται ξεχωριστά στα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει ο δανειολήπτης.

Κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικές ανάγκες. Γι' αυτό και ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών, θα γίνεται σε εξατομικευμένη βάση, με χρήση ειδικών συντελεστών στάθμισης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Οι ομάδες αυτές είναι:

1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης

3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.