A- A+
ΤΠΔ - Καταθέσεις: Τελευταία ευκαιρία για τα υψηλά επιτόκια
Τελευταία ευκαιρία για μία υψηλότοκη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρεται στους αποταμιευτές, καθώς σε λίγες ημέρες το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα σταματήσει τις νέες εργασίες.

Με βάση το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, το ΤΠΔ θα σταματήσει να δέχεται νέες καταθέσεις και να χορηγεί νέα δάνεια.

Ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η σχετική πρόβλεψη, ωστόσο θεωρείται θέμα ημερών η διακοπή των νέων εργασιών. Μόλις αυτό συμβεί η τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται νέες καταθέσεις, ωστόσο οι υφιστάμενες θα μπορούν να ανανεώνονται.

Τελευταία ευκαιρία

Αρα όποιος θέλει να παραμείνει πελάτης του Ταμείου και μετά την αναστολή των νέων εργασιών του, θα πρέπει να σπεύσει το επόμενο διάστημα να «ανοίξει» μία προθεσμιακή κατάθεση.

Οι καλύτερες αποδόσεις στις απλές προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρονται στην εξάμηνη διάρκεια και ακολουθούν η τρίμηνη, ο μήνας και το δωδεκάμηνο.

Από την άλλη πλευρά, πολύ καλή απόδοση προσφέρεται και σε 16μηνο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι καταθέτες μπορούν να κλειδώσουν απόδοση που προσεγγίζει το 3%.

Η εγγύηση των καταθέσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις λοιπές εμπορικές τράπεζες, οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι εγγυημένες από το ισχύον σύστημα προστασίας για τις πρώτες 100.000 ευρώ.

Η εγγύηση για το σύνολο της κατάθεσης παρέχεται από το κράτος, στο οποίο ανήκει το Ταμείο ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Άρα για να υπάρξει απώλεια καταθέσεων θα πρέπει το ΤΠΔ να καταρρεύσει και το κράτος να μην το στηρίξει. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες του Ταμείου είναι υγιείς.

Όλα τα προϊόντα

Οι αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, όπως διαμορφώνονται από τις 25 Νοεμβρίου έχουν ως εξής:

1) Απλή Προθεσμιακή Κατάθεση

Διατίθεται για διάστημα 1 μήνα, 3 μηνών, 6 μηνών και 12 μηνών

Το επιτόκιο της κατάθεσης διαμορφώνεται μεταξύ 2,60% και 3,20%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό της.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη της προσυμφωνημένης διάρκειας. Το ελάχιστο ποσό είναι οι 5.000 ευρώ

2) Κατάθεση Αυξημένης απόδοσης

Πρόκειται για πρόγραμμα 16 μηνών με επιτόκιο που μεταβάλλεται κάθε μήνα. Ξεκινά από το 2,70%, σκαρφαλώνει στον 3ο μήνα στο 3,30%, για να υποχωρήσει μετά από διακυμάνσεις πέριξ του 2,75%, στο 2,85% στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού.

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση στο 16μηνο διαμορφώνεται σε 2,90%.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι οι 25.000 ευρώ, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται στην επέτειο της κατάθεσης κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα κάθε μήνα ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων του χωρίς ποινή.

3) Προθεσμιακή Κατάθεση 10 x 14ημέρων

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι 5 μηνών (δέκα 14ήμερα) με μέσο επιτόκιο 3,14%, συνυπολογίζοντας και την αποταμίευση των τόκων στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου της τράπεζας, με επιτόκιο 2,5%.

Το επιτόκιο της κατάθεσης αυξάνεται κάθε 14 ημέρες, ξεκινώντας από το 2,70% για να φτάσει στο 3,40% στο τελευταίο 14ήμερο.

Το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.