A- A+
Ποιοι δικαιούνται επιστροφή κατασχέσεων από το Δημόσιο για λόγους ...επιβίωσης
Τη δυνατότητα επιστροφής ποσοστού από 50% έως 70% επί των κατασχέσεων που έγιναν στα χέρια τρίτων εφόσον συντρέχουν λόγοι επιβίωσης, έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, βάση νέας εγκυκλίου.

Ο λόγος γίνεται για κατασχέσεις που έγιναν στα χέρια τρίτων (καταθέσεις, ενοίκια, μισθοί, συντάξεις οφειλές από προμηθευτές) και οι οποίες μπορούν να επιστραφούν μετά από αίτηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. από την οποία έγινε η κατάσχεση.

Βέβαια, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα, θα πρέπει να αποδεικνύεται πως η κατάσχεση που έγινε εγείρει ζήτημα επιβίωσης του ίδιου φορολογούμενου ή της επιχείρησής του.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών, η άρση της κατάσχεσης και η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, και κυρίως εφόσον διαπιστωθεί ότι η κατάσχεση εισοδήματος, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντική για τη διαβίωση του φορολογούμενου (π.χ. ενοίκιο).

Από την άλλη πλευρά, για νομικά πρόσωπα θα πρέπει να αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία - έγγραφα ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης θα βοηθήσει στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της.

Επίσης θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Τα ποσοστά επιστροφής

Αναλυτικότερα, το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της εφορίας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας εντός των ακολούθων ορίων:

α) έως 50% του ποσού της κατάσχεσης με εξαίρεση τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

β) έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι έως και δώδεκα (12), ή αλλιώς πέντε δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι περισσότερες από δώδεκα.