A- A+
Πώς θα ρυθμιστούν 100.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ - Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Σχέδιο για τη ρύθμιση περίπου 100.000 στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο λόγος γίνεται για στεγαστικά δάνεια διάρκειας 15 ετών που χορηγήθηκαν την περασμένη δεκαετία με 9ετή επιδότηση του επιτοκίου τους από τον ΟΕΚ.

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που θα περιληφθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο στη Βουλή θα προβλέπεται ότι οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων για όσο διάστημα συμφωνήσουν με την τράπεζα από την οποία δανειοδοτήθηκαν.

Η μείωση και η επιδότηση

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να εφαρμοστούν ρυθμίσεις που γίνονται σε όλα τα λοιπά στεγαστικά δάνεια, ρίχνοντας τα επίπεδα των μηνιαίων δόσεων ακόμη και το στο 1/10 του αρχικού τους ύψους.

Σημειώνεται πάντως ότι δε θα υπάρχει ανάλογη επιμήκυνση της διάρκειας επιδότησης του επιτοκίου, η οποία θα λήγει κανονικά στα εννέα χρόνια της αρχικής συμφωνίας.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στις τράπεζες για ρύθμιση του δανείου τους σε ένα διάστημα έξι μηνών μετά την ψήφιση του νόμου.

Το περιεχόμενο της διάταξης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση και το αναλυτικό άρθρο της διάταξης, προβλέπονται τα εξής:

-Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους έξι μήνες ως προς τις καθυστερούμενες δόσεις τους.

- Ο ΟΑΕΔ -καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ- χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα, αναφορικά με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

- Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών (σ.σ. από την ψήφιση της διάταξης).