A- A+
Άνοδο των καταθέσεων τους επόμενους μήνες αναμένει η Alpha Bank - Τρεις λόγοι αισιοδοξίας
Άνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Alpha Bank καθώς θα επιβεβαιώνεται η επάνοδος της χώρας στις αγορές και η επιστροφή του κλάδου στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε ανάλυσή τους, είναι πλέον δυνατή η ταχεία αποκατάσταση των συνθηκών για επαναπροσέλκυση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό στην περίοδο της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 2012.

Οι τρεις λόγοι της αισιοδοξίας

Οι παράγοντες που συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με την Alpha Bank, είναι οι εξής:

α) Η έγκαιρη και πλεονεκτική για το ελληνικό δημόσιο επαναφορά των συστημικών τραπεζών της χώρας στον ιδιωτικό τομέα,

β) Η σταδιακή εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου που απειλούσε έως τώρα τη χώρα και

γ) Η εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων όσο και στον τομέα των νοικοκυριών.

«Μετά από αυτές τις σημαντικές εξελίξεις, στους επόμενους μήνες αναμένεται η επανάκτηση της θετικής πορείας αύξησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, μετά τη νέα μικρή πτώση τους στα 160,54 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014, από 161,03 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και από 163,25 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013» αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Άνοδος δανείων

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αποκατάσταση της θετικής πορείας των καταθέσεων μπορεί να οδηγήσει και σε έγκαιρη επαναφορά του θετικού ρυθμού αύξησης της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που, ωστόσο, διατηρήθηκε στο -4,0% σε ετήσια βάση και το Φεβρουάριο, όπως και στους προηγούμενους δύο μήνες.

Κατά την τράπεζα, αυτή η επάνοδος σε θετικό ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων (πιθανότατα από το 2ο 6μηνο 2014) θα σηματοδοτήσει την είσοδο της οικονομίας σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI), που καταρτίζεται από τον ΙΟΒΕ και δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε νέα σημαντική άνοδο, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας.

Ειδικότερα, ο δείκτης αυτός ανήλθε στο 97,5 τον Μάρτιο 2014, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008.