A- A+
Νέα οροοφή το 3% στους λογαριασμούς μισθοδοσίας
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος περικοπών στα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας, προσγειώνοντας τις αποδόσεις στα επίπεδα του 3% και χαμηλότερα, για εργαζομένους και συνταξιούχους.

Με την προς κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων του λογαριασμού μισθοδοσίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλος κύκλος μείωσης των αποδόσεων που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, το μέγιστο δυνατό επιτόκιο που μπορεί να εξασφαλίσει ο καταθέτης μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτων είναι το 3%.

Η σωστή επιλογή

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί διατίθενται σε εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους για την είσπραξη από τον εργοδότη τους ή το ασφαλιστικό τους Ταμείου του μισθού ή της σύνταξης αντίστοιχα.

Κι ενώ η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων μπορεί να επιλέξει όποια τράπεζα θέλει, λόγω της συνεργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τα συστήματα διατραπεζικών συναλλαγών Diaspay, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να περιοριστούν στις τράπεζες με τις οποίες έχει επιλέξει η επιχείρησή τους να συνεργάζεται.

Εφόσον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, ο καταθέτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στον προϊόν που θα διαλέξει, καθώς μία λάθος απόφαση μπορεί να στοιχίσει πολύ σε όρους αποδόσεων.

Το τρικ των επιτοκίων

Συνήθως οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για μικρά ποσά. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος του επιτοκίου, ο τρόπος υπολογισμού των τόκων διαφέρει. Ειδικότερα, υπάρχουν δύο είδη επιτοκίων:

  • Το κλιμακωτό, που εφαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε κλίμακα ποσών
  • Το κλιμακούμενο, που εφαρμόζεται στο σύνολο του ποσού ανάλογα με την κλίμακα στην οποία ανήκει

Αυτό σημαίνει ότι το μέσο υπόλοιπο που θα τηρείται στο λογαριασμό θα πρέπει να διαμορφώνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα, εάν ο καταθέτης θέλει να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη κλίμακα επιτοκίων:

  • Από 0 έως 3.000 ευρώ: 3%
  • Από 3.000,01 έως 10.000 ευρώ 1%
  • Από 10.000 ευρώ και άνω 0,5%

Αν τα παραπάνω επιτόκια είναι κλιμακωτά, ο καταθέτης θα λάβει τόκους βάση επιτοκίου 3% για τα πρώτα 3.000 ευρώ, 1% για τα επόμενα 7.000 ευρώ και 0,50% για τις καταθέσεις άνω των 10.000 ευρώ αν υπάρχουν.

Αν όμως τα επιτόκια είναι κλιμακούμενα, και το ύψος των καταθέσεων ξεπερνά το ανώτατο όριο της πρώτης κλίμακας, δηλαδή τα 3.000 ευρώ, τότε το επιτόκιο από το 3% θα πέσει στο 1% ή στο 0,50%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Σε γενικές γραμμές όσοι θέλουν να τηρούν στο λογαριασμό τους περισσότερα από 3.000 - 5.000 ευρώ θα πρέπει να προτιμούν τα κλιμακωτά επιτόκια, ενώ για χαμηλότερα ποσά δεν παίζει ρόλο το είδος του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το μέσο υπόλοιπο δε ξεπερνά την πρώτη κλίμακα.

Συγκρίνετε όλους τους λογαριασμούς μισθοδοσίας