A- A+
Ελαφρύνσεις στη φορολογία ΙΧ μετά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν - Τι αλλάζει
Σε παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολόγησης των ΙΧ που οδηγούν σε ελάφρυνση του κόστους χρήσης τους, προχώρησε η κυβέρνηση, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.

Η βασική αλλαγή από την οποία προκύπτει ελάφρυνση του κόστους χρήσης των ΙΧ μέσω του τεκμηρίου διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχει να κάνει με το χρόνο κυκλοφορίας του οχήματος.

Ειδικότερα, ως έτος κυκλοφορίας θα λογίζεται εκείνο που το ΙΧ απέκτησε πινακίδες στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται για τις φορολογικές αρχές η ηλικία του οχήματος, οδηγώντας σε μείωση της επιβάρυνσης χρήσης του.

Τι μειώνεται

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μειώσεις της φορολογίας έως και 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

1) Τεκμήριο διαβίωσης

Ειδικότερα, για οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 έτη το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης μειώνεται κατά 30% και για πιο παλαιά οχήματα κατά 50%.

Έτσι, με τη νέα, αυξημένη ηλικία, τα οχήματα που εισήχθηκαν στην Ελλάδα μεταχειρισμένα μπορεί να έχουν χαμηλότερο τεκμήριο.

2) Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Από την άλλη πλευρά, μειώσεις επέρχονται και στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του τεκμηρίου διαβίωσης.

Ειδικότερα, διαμορφώνεται σε 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικά και σε 10% για οχήματα υψηλότερου κυβισμού.