A- A+
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της Eurobank - Στη Βουλή το νέο πλαίσιο
Έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ είναι η διοίκηση της Eurobank, εφόσον περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η βασική αλλαγή που επέρχεται είναι η δυνατότητα που δίνεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να διαθέσει νέες μετοχές των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει, σε τιμή χαμηλότερη εκείνης που το ίδιο πλήρωσε σε προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Δεδομένου ότι το Ταμείο εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στην τιμή των 1,54 ευρώ, η παροχή της παραπάνω δυνατότητας ήταν αναγκαία, με βάση τις σημερινές συνθήκες στις αγορές για τη διάθεση νέων τίτλων.

Η αύξηση με συμμετοχή ιδιωτών μπορεί να γίνει μόνο σε τιμές πολύ χαμηλότερες, καθώς στο ΧΑ η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,47 ευρώ (κλείσιμο 28/3).

Ο καθορισμός της τιμής

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, η τιμή κάλυψης των μετοχών ή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων χρηματοοικονομικών μέσων λαμβάνεται από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο βασίζεται μεταξύ άλλων σε 2 εκθέσεις αποτίμησης, που διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, που πρέπει να διαθέτουν κύρος και εμπειρία σε αποτιμήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η απόφαση λαμβάνεται δε με απαρτία 2/3 και πλειοψηφία 2/3 των μελών του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και το σκοπό του Ταμείου.

Εν συνεχεία η απόφαση κοινοποιείται στο όργανο του πιστωτικού ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών ή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης.

Ωστόσο, η τιμή διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Το Ταμείο θα πρέπει να ζητήσει από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κάθε διάθεσιμης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού του πιστωτικού

Επαναγορά warrants

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο να προχωρήσει σε επαναγορά των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης warrants με σκοπό την εν συνεχεία πώληση των μετοχών που αυτά αντιπροσωπεύουν σε νέους επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών που έχει στηρίξει.

Για το λόγο αυτό, καθορίζονται οι όροι υπό τους οποίους το ΤΧΣ μπορεί να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του σε μία τράπεζα, αποχωρώντας ή μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό του.

Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί το αργότερα εντός πενταετίας από τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος.

Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές διατίθενται εντός των παραπάνω χρονικών ορίων και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επιπλέον, η διάθεση των μετοχών δε δύναται να γίνει προς επιχείρηση η οποία ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο κράτος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισηγήσεως του Ταμείου, μπορούν να παραταθούν οι προθεσμίες.

Έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο

Προκειμένου να λάβει την απόφαση πώλησης μετοχών το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου λαμβάνει έκθεση από ένα ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα.

Η έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διάθεσης των μετοχών. Στην έκθεση αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διάθεσης των μετοχών καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Αναλυτικότερα, η διάθεση μπορεί να πραγματοποιείται με πώληση μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος στο κοινό ή σε συγκεκριμένο(ους) επενδυτή(ες) ή ομάδα επενδυτών ως εξής:

i) μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ή μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους
επενδυτές,
ii) με χρηματιστηριακές εντολές,
iii) με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών και
iv) με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building),

Επίσης, το Ταμείο δύναται να μειώνει την συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, δια της παραίτησης από την άσκηση ή δια της διάθεσης των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν.

Η τιμή διάθεσης σε αυτήν την περίπτωση και η ελάχιστη τιμή κάλυψης των μετοχών από τους ιδιώτες επενδυτές ορίζονται από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου και μπορεί να είναι χαμηλότερες της τιμής κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης, όπως ιδίως η εμπειρία του στο αντικείμενο της επιχείρησης και στην αναδιάρθρωση πιστωτικών ιδρυμάτων, η φερεγγυότητα, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και το προσφερόμενο τίμημα.

Τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε κάθε διαδικασία κοινοποιούνται στους υποψήφιους επενδυτές πριν την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους.