A- A+
Νέα πτώση των καταθέσεων το Φεβρουάριο - Εκροές €650 εκατ. από νοικοκυριά -επιχειρήσεις
Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο, με τις εκροές από τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να διαμορφώνονται στα 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 160,5 δισ. ευρώ από 161,03 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Σωρευτικά από την αρχή του χρόνου η μείωση των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης του Ιανουαρίου, η οποία ήταν της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.

Αρνητικό πρόσημο για ιδιωτές

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το Φεβρουάριο μειώθηκαν οι καταθέσεις τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά διατηρούσαν στις τράπεζες στο τέλος του Φεβρουαρίου 134,22 δισ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο κατά 194 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, πλήν όσων ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα, διατηρούσαν αποταμιεύσεις 18,33 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, λιγότερες κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του Ιανουαρίου.

Μικρή άνοδος προθεσμιακών

Σε σχέση με τις κινήσεις των φυσικών προσώπων τον Ιανουάριο, προκύπτει μία αύξηση των τοποθετήσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 108 εκατ. ευρώ στα 84,1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα πτωτικά κατά 355 εκατ. ευρώ κινήθηκαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών Ταμιευτηρίου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 43,28 δισ. ευρώ.

Τέλος οι καταθέσεις όψεως ιδιωτών ενισχύθηκαν οριακά κατά 53 εκατ. ευρώ, στα 6,79 δισ. ευρώ