A- A+
Αποταμίευση για μικρά ποσά με επιτόκια ως 4% - Οι λύσεις
Ελκυστικές λύσεις συστηματικής αποταμίευσης εξακολουθούν να προσφέρουν οι τράπεζες στην ελληνική αγορά παρά τη γενικότερη υποχώρηση των επιτοκίων. Αποδόσεις που φθάνουν ως το 4%.

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους καταθέτες να αποταμιεύουν κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με το προϊόν, ένα ποσό που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από το 1 ευρώ, διασφαλίζοντας αποδόσεις που θα …ζήλευαν και οι καλύτερες προθεσμιακές.

Οι συγκεκριμένες καταθετικές λύσεις απευθύνονται σε όσους θέλουν να βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην άκρη ένα μικρό ποσό, αλλά δε θέλουν να δεσμευτούν μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, μπορούν αμέσως, ακόμη και από τον επόμενο μήνα της έναρξης του προϊόντος, να το διακόψουν, χάνοντας απλώς το υψηλό επιτόκιο που θα τους διασφάλιζε για τους επόμενους μήνες.

Τρεις λύσεις

Παρά τις πολλές καταργήσεις προϊόντων λόγω των συγχωνεύσεων τραπεζών στην Ελλάδα, οι καταθέτες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να βρουν το προϊόν που ταιριάζει στις συνήθειές τους.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρία είδη προγραμμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποταμίευση:

- Υποχρεωτικές καταθέσεις: Ο αποταμιευτής είναι υποχρεωμένος κάθε μήνα ή τρίμηνο να καταθέτει ένα ελάχιστο ποσό.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις, εάν γίνει η κατάθεση. Δηλαδή μετά από αυτήν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ανάληψη χωρίς να επηρεαστεί το επιτόκιο.

- Υποχρεωτικές καταθέσεις και περιορισμός στις αναλήψεις: Ο αποταμιευτής εκτός από την υποχρέωσή να καταθέτει σε τακτική βάση ένα ποσό, περιορίζεται και ως προς τον αριθμό των αναλήψεων που πρέπει να πραγματοποιήσει.

Ειδικότερα, υπάρχει προκαθορισμένος μέγιστος επιτρεπτός αριθμός αναλήψεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε ορισμένα προγράμματα οι αναλήψεις απαγορεύονται.

Εφόσον ο καταθέτης παραβεί τους όρους του προϊόντος απλά χάνει το υψηλό επιτόκιο.

- Περιορισμοί στις αναλήψεις: Ο καταθέτης δεν είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε συστηματικές αποταμιεύσεις, εάν δεν μπορεί ή εάν δεν το επιθυμεί.

Ωστόσο, για να εξασφαλίσει το υψηλό επιτόκιο δε θα πρέπει να προβεί είτε σε καμία ανάληψη ή να πραγματοποιήσει περιορισμένο αριθμό αναλήψεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Βρείτε το αποταμιευτικό προϊόν που σας ταιριάζει επιλέγοντας «Περιορισμοί στις αναλήψεις για υψηλότερο επιτόκιο» στο εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr