A- A+
Διατηρείται στο 1,2 η ισοτιμία ευρώ - φράγκου - Οι επιπτώσεις στα ...ελληνικά στεγαστικά
Τη δέσμευσή της για παρεμβάσεις στην αγορά προς διατήρηση της ισοτιμίας ευρώ - ελβετικού φράγκου έως το 1,20 επανέλαβε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Τι σημαίνει αυτό για όσους πήραν στεγαστικό στο ξένο νόμισμα.

Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο του φράγκου έναντι του ευρώ λειτουργεί υπέρ των Ελλήνων δανειοληπτών που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικό στο ξένο νόμισμα.

Η ζημιά που έχει υποστεί η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών είναι μεγάλη, λόγω της πρωτόγνωρης ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων από το υψηλό του 1,66 το 2007 έχει πλέον διαμορφωθεί στο 1,20, δηλαδή το φράγκο έχει ανατιμηθεί κατά 28%, αυξάνοντας κατά το ίδιο ποσοστό το χρέος ενός δανειολήπτη προς την τράπεζα.

Αύξηση χρέους

Μπορεί λόγω των χαμηλών επιτοκίων του νομίσματος, αλλά και των προγραμμάτων προστασίας που προσφέρουν οι τράπεζες έναντι της ανατίμησής του, οι μηνιαίες δόσεις να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, η συνολική οφειλή ωστόσο μπορεί να έχει αυξηθεί, ακόμη κι αν το δάνειο εξοφλείται για χρόνια.

Ειδικότερα, όσοι έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο έχουν δει το υπόλοιπό τους σε ευρώ να αυξάνεται έως και 20% λόγω της μεταβολής των ισοτιμιών.

Για παράδειγμα κάποιος που δανείστηκε 60.000 ευρώ ή 100.000 φράγκα το 2007 σήμερα μετά από έξι χρόνια εξόφλησης του δανείου μπορεί το χρέος του ακόμη και να έχει αυξηθεί σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα.

Σήμερα για να αποπληρωθεί το χρέος έστω των 85.000 φράγκων που έχει απομείνει ως υπόλοιπο, χρειάζονται με τη νέα ισοτιμία 69.000 ευρώ. Δηλαδή ο δανειολήπτης μπορεί να έχει αποπληρώσει το 15% του αρχικού του χρέους σε φράγκα, αλλά σε ευρώ να χρωστά 15% επιπλέον!