A- A+
ΕΤΕ: Παράταση ως τις 2/4 στις προνομιακές προθεσμιακές
Παράταση έως και τις 2 Απριλίου έδωσε η Εθνική Τράπεζα στη διάθεση των ανανεωμένων πριν λίγες ημέρες προθεσμιακών της καταθέσεων. Οι επιλογές των πελατών της και τα επιτόκια.

Στην τελευταία αναπροσαρμογή των επιτοκίων στις προθεσμιακές της καταθέσεις η Εθνική Τράπεζα μετά από αρκετό καιρό προχώρησε στην κατάργηση των ειδικών προϊόντων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας και στην αντικατάστασή τους με νέα.

Ειδικότερα, η τράπεζα λάνσαρε μία νέα κατάθεση μέγιστης διάρκειας 8 μηνών, καθώς και νέα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου, με εξασφαλισμένη ωστόσο ελάχιστη απόδοση και προοπτική για αύξηση του επιτοκίου έως το 4,50%, βάση ενός «στοιχήματος».

Το νέο χαρτοφυλάκιο

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει τουλάχιστον έως και τις 2 Απριλίου τα ακόλουθα προγράμματα, καταθετικά / επενδυτικά, στους πελάτες της:

α) ΕθΝΙΚΗ 4X2. Πρόκειται για μία προθεσμιακή κατάθεση τεσσάρων διμήνων, συνολικής διάρκειας δηλαδή οκτώ μηνών, με μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο στο 2,43%.

Το επιτόκιο ξεκινά από το 2,10% και αυξάνεται κάθε δίμηνο για να φτάσει στο τελευταίο δίμηνο στο 2,80%.

Επιπλέον, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους καταθέτες να προχωρήσουν σε πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων τους κάθε δύο μήνες, την ημέρα καταβολής των τόκων.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

β) Εθνική Επιβράβευση. Πρόκειται για ειδική προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών, με επιτόκια που ξεκινούν από το 2% στο πρώτο τρίμηνο της κατάθεσης, κι αυξάνονται κάθε τρεις μήνες, φτάνοντας στο τελευταίο τρίμηνο το 3,50%.

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση στο 18μηνο διαμορφώνεται στο 2,58% κι είναι η υψηλότερη αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι τόκοι καταβάλλονται στον πελάτη κάθε μήνα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης ολικής ανάληψης των κεφαλαίων οποτεδήποτε, χωρίς καμία ποινή.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης διαμορφώνεται στις 20.000 ευρώ.

γ) 5Y ZERO COUPON - CALLABLE. Αποτελεί προθεσμιακό λογαριασμό σε ευρώ με προσυμφωνημένη διάρκεια 5 ετών και ελάχιστο ποσό κατάθεσης μόλις τις 10.000 ευρώ.

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση είναι υψηλή και διαμορφώνεται περί το 3,37%, ενώ στην 5ετία φτάνει συνολικά το 18%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους του προϊόντος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα ανάκλησής του μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του, αποδίδοντας ένα προκαθορισμένο τόκο.

Σε κάθε περίπτωση, ο τόκος αποδίδεται στον πελάτη στη λήξη του προϊόντος ή κατά την ημερομηνία ανάκλησής του. Όλα τα παραπάνω προϊόντα θα διατίθενται τουλάχιστον έως και τις 17 Ιανουαρίου 2013.

δ) ΜΗΝΙΑΙΟ. διατίθεται για διάρκειες 6 και 12 μηνών και για ποσά που ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης προθεσμιακής κατάθεσης είναι η καταβολή των τόκων κάθε μήνα, καθώς και η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων την ίδια ημέρα χωρίς ποινή.

Στην εξάμηνη κατάθεση τα επιτόκια φτάνουν έως και το 2,6% και στην δωδεκάμηνη κατάθεση έως και το 2,5%.


ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει τουλάχιστον έως και τις 21/3 τα ακόλουθα προγράμματα της σειράς Κεφάλαιο Plus, που προσφέρουν εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη:

α) EUR-USD καθοδικό. Πρόκειται για εξάμηνο προϊόν που είναι συνδεδεμένο με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Ο επενδυτής έχει εξασφαλισμένο επιτόκιο 2,10% στο α΄ τρίμηνο και 1,50% στο β΄ τρίμηνο. Ωστόσο στο β΄ μισό του προγράμματος το επιτόκιο μπορεί να φτάσει έως και το 4,50%.

Αυτό θα συμβεί εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει υποχωρήσει σε κάθε παρατήρησή της στο τέλος του 4ου, του 5ου και του 6ου μήνα της κατάθεσης σε σχέση με την αρχική της τιμή.

Σε αυτήν την περίπτωση ο επενδυτής θα λάβει επιτόκιο 4,50%. Διαφορετικά το επιτόκιο θα ανέλθει σε 1,50%.

Σημειώνεται ότι οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα. Το ελάχιστο ποσό της επένδυσης είναι οι 10.000 ευρώ.

β) 3YEAR FTSE LARGE CAP. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 3 ετών και η απόδοσή του είναι συνδεδεμένη με την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι τόκοι καταβάλλονται στον πελάτη κάθε τρεις μήνες, βάση ενός επιτοκίου που ορίζεται ως εξής:

- 4,50% εάν ο δείκτης αναφοράς είναι ενισχυμένος σε σχέση με το 95% της τιμής του στην αρχή του προϊόντος, με βάση το μέσο όρο του κλεισίματός του την 3η έως 7η εργάσιμη ημέρα πριν την καταβολή των τόκων

- 1,25% σε διαφορετική περίπτωση.

Σημειώνεται ότι το αρχικό κεφάλαιο είναι εγγυημένο από την Εθνική Τράπεζα στη λήξη της τριετίας, ενώ το ελάχιστο ποσό της επένδυσης είναι οι 10.000 ευρώ.