A- A+
«Πόρτα» στους μικροομολογιούχους και από το ΣτΕ - Συνταγματικό το «κούρεμα»
Επιβεβλημένο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών ήταν σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Στην ανώτατη δικαστική αρχή προσέφυγαν μικροομολογιούχοι ζητώντας αποζημιώσεις για την απώλεια των αποταμιεύσεών τους, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του γνωστού και ως PSI.

Αν και το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις «ιδιαιτέρως σοβαρές απώλειες που υπέστησαν οι ομολογιούχοι, διευκρινίζει ότι «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορες ή μη αναγκαίες ή υπέρμετρες για να κριθούν ως απαγορευμένες».

Με αυτό το σκεπτικό έκριναν το «κούρεμα» των τίτλων του ελληνικού δημοσίου συνταγματικό.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει περίπου 7.000 ομολογιούχοι, οι οποίοι μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειάς του που απέρριψε κατά πλειοψηφία όλους τους ισχυρισμούς τους, καλούνται να καταβάλλουν δικαστικά έξοδα 1.380 ευρώ.

Οι μικροομολογιούχοι υποστήριξαν στην προσφυγή τους ότι υπέστησαν απώλεια 53,5% στο κεφάλαιό τους. Βέβαια, η πραγματική ζημιά σε όρους παρούσας αξίας, αλλά και προσμετρώντας την απώλεια τόκων, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο νομός για το κούρεμα των ομολόγων, δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».

Ως προς την επίμαχη πράξη του υπουργικού συμβουλίου βάσει της οποίας έγινε η ανταλλαγή των ομολόγων, οι δικαστές έκριναν πως εκδόθηκε καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας.