A- A+
Εισφορά αλληλεγγύης έως το 2015 - Πόσο επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι
Τη διατήρηση των έκτακτων φορολογικών μέτρων, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης, τουλάχιστον έως το 2015, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Στην ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών επισημαίνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι επιβαρύνσεις

Αυτό σημαίνει ότι έκτακτα μέτρα που καθιερώθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης για να καλύψουν δημοσιονομικές «τρύπες», θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τόσο το 2014, όσο και το 2015, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Αναλυτικότερα:

  • Εισφορά Αλληλεγγύης

Κυμαίνεται από 1% έως 4% και επιβαρύνει όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από το εάν αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς.

Ειδικότερα, φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος:

  • 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ
  • 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω

Πού επιβάλλεται

Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί φέτος:

  • στα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, πολυτέκνους και χαμηλοσυνταξιούχους,
  • στα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας,
  • στα ποσά των τόκων καταθέσεων τα οποία υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012,
  • στους τόκους από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και REPOS,
  • στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων και εταιρικών μεριδίων,
  • στα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ,
  • στις αμοιβές και τους μισθούς των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών,
  • στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων,
  • στα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων

Τα εισοδήματα αυτά, θα δηλωθούν υποχρεωτικά και θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.) που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι.

Από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται μόνοι οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα εφάπαξ καθώς επίσης και ορισμένα επιδόματα που δεν αποτελούν εισόδημα, όπως το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.

  • Τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012. Από το τέλος επιτηδεύματος γλιτώνουν μόνοι όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία, ακόμη κι αν αυτή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.

Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Εξαιρέσεις

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται:

- Οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι.

- Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η/12/1950.

Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του Ε1.