A- A+
Στη «φάκα» του ΥΠΟΙΚ οι υπόχρεοι υποβολής πόθεν έσχες - Πώς θα γίνονται έλεγχοι
Τη δυνατότητα να διασταυρώνει ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπόχρεων σε υποβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις, έχει από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε εκδήλωση για το συγκεκριμένο θέμα, «το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση».

Εξήγησε ότι «δεν μπορεί η συνολική περιουσιακή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματα του και αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης».

Απλή εξίσωση

Οπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, «αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα. Αυτή την αυτοματοποιημένη μαζική και ταχύτατη εφαρμογή της παραπάνω εξίσωσης έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει το εν λόγω σύστημα».

Εκτός όμως από τον έλεγχο το σύστημα θα προσφέρει και ένα μοναδικό σημείο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες. Επομένως μειώνεται σύμφωνα με τον ίδιο η γραφειοκρατία και οι πολλαπλές υποβολές χειρόγραφων δηλώσεων.

Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος των υπόχρεων. Θα γνωρίζει δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών αν κάποιος υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες υπέβαλε ή όχι. Στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Απάλειψη των στοιχείων της δήλωσης

Ο κ. Μαυραγάνης προτείνει στα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του πόθεν έσχες και τα στελέχη που υλοποιούν το έργο να εξετάσουν την απάλειψη της υποβολής στο πόθεν έσχες των φορολογικών στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Με την επίτευξη των ανωτέρω θα γίνει κάτι πολύ σημαντικό: Θα απελευθερωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα εστιαστούν στην ουσία του αντικειμένου τους, δηλαδή στον έλεγχο.

Το έργο «Πόθεν Έσχες» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα υποστηρίζει, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, την ενοποίηση των διαδικασιών υποβολής, επεξεργασίας και ελέγχου των ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των ελεγκτικών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα θα υλοποιεί τα παρακάτω για κάθε φορέα:

- Τη δημιουργία αρχείου υποχρέων για τον αυτόματο εντοπισμό μη υποβληθεισών δηλώσεων,

- Την εύκολη υποβολή της δήλωσης για όλους τους υποχρέους μέσω διαδικτύου,

- Την τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τις δηλώσεις,

- Την αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων,

- Την παρακολούθηση των ετησίων μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των υποχρέων,

- Τη διευκόλυνση της ελεγκτικής διαδικασίας μέσω τεχνικών ανάλυσης επικινδυνότητας,

- Την ταχύτερη επεξεργασία των καταγγελιών μέσω διαδικτύου,

- Την ασφάλεια, εμπιστευτικότητα και διαθεσιμότητα των δηλώσεων μόνο στους αρμοδίους, βάσει νό-μου, φορείς και υπαλλήλους.