A- A+
Θα εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν το 1994 - Οι αλλαγές στο νόμο
Στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας από ακίνητα που αγοράστηκαν ως το 1994 θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζει μίνι - φορολογικό νομοσχέδιο.

Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία με την τρόικα τόσο για τα ακίνητα στα οποία θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας, όσο και ως προς το τίμημα πώλησης που θα λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό του.

Διαφωνία υπάρχει ως προς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η διαμόρφωσή της με βάση τον πληθωρισμό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Η συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό, βέβαιες θεωρούνται δύο πτυχές της νέας νομοθεσίας:

1) Φόρος υπεραξίας δε θα επιβάλλεται σε όσα ακίνητα αποκτήθηκαν έως το 1994. Για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν με συμβόλαιο που συντάχθηκε από 1ης Ιανουαρίου 1994 θα επιβάλλεται κανονικά φόρος υπεραξίας

2) Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται με βάση την πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου κι όχι την αντικειμενική, που τις περισσότερες φορές πλέον είναι υψηλότερη. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος.

Για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης η κυβέρνηση εάν δεν τα βρει με την τρόικα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μονομερή διευθέτηση της εκκρεμότητας, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μείωση προστίμων

Εξάλλου, συμφωνήθηκε η μείωση των προστίμων που καθιερώθηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ενώ προβλέπεται και αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Μείωση στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

- Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

- Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

- Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων στα 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα)

- Καταργούνται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ (από 300 ευρώ σήμερα).