A- A+
Ολι Ρεν: Με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες οι φόροι στα ακίνητα έως το 2016
Μέχρι και το 2016, τουλάχιστον, θα υπολογίζονται οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, καθώς δεν προβλέπεται έως τότε μείωσή τους.

Τούτο προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ανατρέποντας τον έως σήμερα σχεδιασμό του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για περικοπή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος του 2013.

Στην ερώτησή του κ. Χουντής ζητούσε να μάθει γιατί η Κομισιόν δεν έχει αντιδράσει ως τώρα στη μη εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Επιπλέον, την καλούσε να παρέμβει «προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ταυτιστούν με τις πραγματικές τους τιμές».

Η απάντηση Ρεν

Ο Όλι Ρεν, στην αρχή της απάντησής του, σχολιάζει γενικόλογα ότι, «οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης διαδικασίας αναθεώρησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς».

Στη συνέχεια, επικαλείται την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων τεχνικών, λέγοντας ότι «απαιτείται να είναι διαθέσιμα επαρκή επικαιροποιημένα δεδομένα σχετικά με τις τρέχουσες τιμές, καθώς και η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών για την αποτίμηση των εμπορικών ιδιοκτησιών».

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «λαμβανομένων υπ’ όψιν των περιορισμών αυτών, αναμένεται ότι για το οικονομικό έτος 2016 θα υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία φορολογίας ακινήτων».