A- A+
ΥΠΕΚΑ: Πώς να νομιμοποιήσετε μικροαυθαιρεσίες σε κατοικίες - Ο νέος κανονισμός
Δυνατή καθίσταται η νομιμοποίηση μικροαυθαιρεσιών σε κτίρια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και με μία απλή έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, από το ΥΠΕΚΑ ανακοινώθηκε πως προωθείται η τροποποίηση του νέου οικοδομικού κανονισμού, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυθαίρετες κατασκευές που αντιστοιχούν σε εργασίες μικρής κλίμακας, μπορούν να νομιμοποιηθούν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις
  • Εναλλακτικά να τηρούν τις διατάξεις που ίσχυαν στο χρόνο κατασκευής τους
  • Να μην έχει γίνει υπέρβαση του συντελεστή δόμησης

Οι παραπάνω αυθαίρετες κατασκευές μετά την αλλαγή του κανονισμού θα μπορούν να νομιμοποιηθούν με την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή με την έκδοση, ή αναθεώρηση, ή ενημέρωση της άδειας δόμησης.

ΥΠΕΚΑ: Όχι νέα γενιά αυθαιρέτων

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα «νομιμοποίησης νέας γενιάς αυθαιρέτων», σημειώνοντας πως η 28η Ιουλίου 2011 παραμένει σε κάθε περίπτωση, ως η θεσμική «κόκκινη γραμμή» για τα θέματα αυθαιρέτων.

Το υπουργείο προέβη σε αυτή την ανακοίνωση μετά από δημοσιεύματα περί «νομιμοποίησης νέας γενιάς αυθαιρέτων», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η 28 Ιουλίου 2011 παραμένει, όπως έχει σημειωθεί αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα, ως η θεσμική «κόκκινη γραμμή» για τα θέματα αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Πολιτεία προωθεί τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού μόνο προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες.