A- A+
Ίδιες ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όλους - Οι προθεσμίες
Κοινές θα είναι φέτος οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, είτε εφάπαξ ή με δόσεις, για όλους τους φορολογουμένους, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά στις 20 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υποβληθεί μία δήλωση, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χρόνοι πληρωμής του φόρου δεν αλλάζουν. Δηλαδή υποβολή της δήλωσης στις 20 Μαρτίου και στις 30 Ιουνίου δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις προθεσμίες πληρωμής του φόρου.

Η πληρωμή των δόσεων

Εξάλλου, φέτος δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες ανάλογα με το ψηφίο που λήγει το ΑΦΜ του καθενός, αλλά η περίοδος υποβολής των δηλώσεων είναι κοινή για όλους.

Ως εκ τούτου, συνιστάται στους φορολογουμένους να μην περιμένουν τελευταία στιγμή για την υποβολή της δήλωσής τους, δημιουργώντας υπερφόρτωση του συστήματος και κατ΄ επέκταση ταλαιπωρία, καθώς δε θα κερδίσουν τίποτα.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις: Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Μία άλλη καινοτομία που εφαρμόζεται φέτος έχει να κάνει με την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών για όλους.

Ειδικότερα, καθιερώνεται από φέτος η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων των εισοδημάτων, είτε πρόκειται για μισθούς ή για συντάξεις ή για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, θα είναι προσυμπληρωμένα και δε θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας τους από το φορολογούμενο.

Το μπέρδεμα

Ωστόσο, σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής.

Δηλαδή δε θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους. Άρα ένα μισθωτός θα ταλαιπωρηθεί χωρίς ο ίδιος να φταίει, εάν ο εργοδότης του δε στείλει τις βεβαιώσεις εγκαίρως.

«Καλούμε τους υπόχρεους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις, ώστε αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση στις δηλώσεις των φορολογουμένων» τονίζει η ανακοίνωση.