A- A+
«Μπλόκο» του ΤΧΣ στην αύξηση της Eurobank - Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η γ.σ. (upd)
Κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με χρήση της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου, που είναι ο βασικός μέτοχος στην τράπεζα με ποσοστό άνω του 90%, δε συναινεί στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank αν δεν αλλάξει προηγουμένως ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης.

Για το λόγο αυτό, ο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη δεν κατέστη δυνατό να συγκαλέσει γενική συνέλευση για το θέμα της αύξησης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου θεωρεί ότι δεν καλύπτεται νομικά από το υφιστάμενο πλαίσιο και ότι εάν προχωρήσει η έκδοση μετοχών τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ μπορεί να μπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες.

Η εμπλοκή της ΤτΕ

Η ανατροπή που υπάρχει τώρα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους σχετίζεται με τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συμφωνεί με τη διοίκηση της Eurobank ότι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μπορεί να προχωρήσει ακόμη και χωρίς να αλλάξει ο νόμος.

Πάντως, χωρίς τη συγκατάθεση του ΤΧΣ αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το «γόρδιο δεσμό» καλείται να λύσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.

Αν περάσει από τη Βουλή, κάτι που δεν είναι σίγουρο, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι ανοιχτά, δεδομένης της κατηγορηματικής θέσης της σημερινής διοίκησης του ΤΧΣ, ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Νέα ανακοίνωση ΤΧΣ

Με αφορμή την εμπλοκή που έχει προκύψει, η κυρία Σακελλαρίου διένειμε στον Τύπο δήλωσή της με την οποία σημειώνει ότι συνεχίζεται να συνεργάζεται με τη διοίκηση της Eurobank για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «το Ταμείο σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «το ΤΧΣ παραμένει πιστό «στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank».