A- A+
Eurogroup: Deadline μέχρι την Κυριακή για συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα
Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Τούτο επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, εγκρίθηκε η καταβολή της επόμενης δόσης από το πακέτο στήριξης της Κύπρου δίνοντας το πράσινο φως για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και να δοθεί η επίσημη έγκριση από τον ESM για να αποδεσμευτούν 150 εκατ. ευρώ έως τις αρχές Απριλίου.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ενδείξεις προόδου στη μακρο-χρηματοοικονομική σταθερότητα όσο συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος.

Παράλληλα, καλωσορίζει τα βήματα που έχουν γίνει ήδη ούτως ώστε η χώρα να εισέλθει στη δεύτερη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στις ροές πληρωμών και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων και των διαρθρωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου, πως με το νόμο-ομπρέλα για τις διαδικασίες προϋπολογισμού και με το νόμο των αποκρατικοποιήσεων, η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με τις προαπαιτούμενες δράσεις που συμφωνήθηκαν στην τελευταία αναθεώρηση.