A- A+
Που θα πάνε τα επιτόκια προθεσμίας μετά τα stress tests
Μεγάλη «βουτιά» αναμένεται να καταγράψουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εφόσον οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία και το νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησής τους.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ, τα οποία έδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα 6,38 δισ. ευρώ, οι διοικήσεις των περισσότερων τραπεζών δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, εάν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία και αυτό το εγχείρημα, θα έχει πετύχει δύο πολύ σημαντικές νίκες:

Πρώτον, θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο ενόψει των ευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής που ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο

Δεύτερον, θα είναι το περισσότερο ελεγμένο από οποιοδήποτε άλλο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, έχοντας περάσει από τρεις διαφορετικές δοκιμασίες μέσα στα τελευταία 3 χρόνια

Τα επιτόκια προθεσμίας

Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθούν οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που προγραμματίζονται αυτήν την περίοδο, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης προς τον κλάδο, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Θα ανοίξει με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την επανασύνδεση τόσο των ελληνικών τραπεζών, όσο και του δημοσίου με τις αγορές, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και πέντε χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, επίπεδα επιτοκίων καταθέσεων κοντά στο 3% δε θα νοούνται. Εκτιμάται ότι η μέση απόδοση μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή κάτω από το 1,50%.

Οι ευκαιρίες σήμερα

Σήμερα πάντως και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αναπλήρωση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων, υπάρχουν ευκαιρίες για «δέσμευση» αποταμιεύσεων με υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση απόδοση για καταθέσεις διάρκειας έως και ενός έτους διαμορφωνόταν τον Ιανουάριο του 2014 στο 2,80%, παραμένοντας «κολλημένη» σε αυτά τα επίπεδα για τέταρτο συνεχή μήνα.

Η διατήρηση σε αυτά τα επίπεδα των επιτοκίων δίνει την ευκαιρία στους καταθέτες να «κλειδώσουν» ένα ικανοποιητικό επιτόκιο ακόμη και για διάστημα 1,5 έτους, εκμεταλλευόμενοι τις τρέχουσες προσφορές.

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr