A- A+
Τράπεζες: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα στρες τεστ – Περιθώριο ως το 2015 για αυξήσεις κεφαλαίου
Την Πέμπτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής, βάζοντας τέλος στο διαπραγματευτικό θρίλερ, μετά από τη διαφωνία της με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, που εκτός από τους τέσσερις μεγάλους ομίλους περιλαμβάνει τις Attica Bank και Πανελλήνια Τράπεζα, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ περίπου.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έχει εξασφαλίσει από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το «πράσινο φως» τόσο για το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων, όσο και για την προθεσμία αναπλήρωσή τους.

Ο χρονικός ορίζοντας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί στις τράπεζες χρόνος για την αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας έως και το 2015.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μία πολύ ευνοϊκή εξέλιξη για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την εφαρμογή κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις όλων των τραπεζών θα πρέπει να παρουσιάσουν μέσα στον ερχόμενο μήνα τα πλάνα κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, αφού ενημερωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα χρονικά περιθώρια που έχουν για την ολοκλήρωσή τους.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα επιθυμούσαν το χρονοδιάγραμμα να είναι το ίδιο με αυτό που θα υιοθετηθεί και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις προσωμείωσης που θα διοργανώσει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι από τη στιγμή που οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα τεθούν στην ίδια δοκιμασία με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο, θα ήταν παράδοξο να δοθεί σε αυτούς μικρότερο χρονικό διάστημα για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.