A- A+
«Ποδαρικό» στο 2014 με πτώση 2,2 δισ. ευρώ για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
Σε εποχικούς λόγους αποδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος τη μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο κατά 2,2 δισ. ευρώ. Η ανάλυση των στοιχείων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα καταθέσεων που διατηρούσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο τέλος Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν στα 161,03 δισ. ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με τα 163,25 δισ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου.

΄Τα σχετικά μεγέθη υποχωρούν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά ένα δίμηνο ανοδικό διάλειμμα τους στο τέλος του 2013.

Η πτώση των μεγεθών

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποταμιεύσεις τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, αν και το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης προήλθε από τους εταιρικούς / επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο κατά 1,98 δισ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών κατά 579 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση αυτή οφείλεται στην πληρωμή φόρων προς το δημόσιο και όχι σε εκροές καταθέσεων προς άλλες μορφές επένδυσης ή εκτός Ελλάδος.