A- A+
Στα 5,5 – 6,5 δισ. ευρώ «κλείνει» ο λογαριασμός των στρες τεστ – Επαφές ΤτΕ με τρόικα
Ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα έδωσαν Τράπεζα της Ελλάδος και τρόικα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα στρες τεστ, μετά την πρώτη τους επαφή την Τετάρτη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος είχε συνάντηση μίας περίπου ώρας με τους επικεφαλής της τρόικας, στους οποίους παρουσίασε τα ευρήματα της έκθεσης της Blackrock για τις επισφάλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για τη διεξαγωγή των ασκήσεων αντοχής, ωστόσο εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Εξάλλου, υπάρχει συμφωνία για τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 8% από 9% που ίσχυε στα προηγούμενα στρες τεστ.

Ο λογαριασμός

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τελικώς ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών θα κλείσει λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμορφούμενος γύρω από τα 6 – 6,5 δισ. ευρώ.

Η τελική συμφωνία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η τρόικα ζήτησε μερικές ημέρες περιθώριο για να μελετήσει τους φακέλους των τραπεζών που συμμετείχαν στις ασκήσεις αντοχής.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.