A- A+
Στο μισό θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα - Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ
Στο μισό θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων που θα συλλέξουν το 2014 μισθωτοί και συνταξιούχοι για να κερδίσουν την έκπτωση στο φόρο εισοδήματος και να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο των αποδείξεων, μετά τη μείωση της αξίας των παραστατικών που πρέπει να συλλεχθούν, από το 25% στο 10%.

Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα μετρούν κατά το ήμυσι για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού.

Η αξία των αποδείξεων

Και φέτος πάντως, παρά τη μείωση του ποσοστού στο 10%, το μέγιστο ποσό των αποδείξεων που πρέπει να μαζευτούν ανέρχεται σε 10.500 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, το ανώτερο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι:

  • Θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ.
  • Θα γλυτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δε συγκέντρωσαν

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση όπως φαίνεται και από μια σειρά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σε περίπτωση συνυπολογισμού του 50% των αποδείξεων σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων:

- Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων: Το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στα τρία ανωτέρω παραδείγματα (φορολογητέο εισόδημα 10.000, 15.000 και 20.000), χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.

- Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων πρέπει να γίνει διάκριση αναλόγως του φορολογητέου εισοδήματος:

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων (έναντι υποχρέωσης επιπλέον συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας 100 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 Ευρώ (έναντι 1350 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 Ευρώ (έναντι 2600 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ, παρέχοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλη ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τέλος, στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και την μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων.

Τα παραδείγματα

Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ