A- A+
«Δίχτυα» της εφορίας παντού - Στοχευμένοι έλεγχοι σε 116 χιλιάδες πρόσωπα
Περισσότερους από 316.000 στοχευμένους ελέγχους θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», στο σχέδιο καθολικών ελέγχων που έχει συντάξει η ΓΓΔΕ περιλαμβάνονται συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων για το 2014 αφορά τουλάχιστον 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής και τη διενέργεια επιπλέον 200.000 τελωνειακών ελέγχων με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Το Σχέδιο που παρουσιάσει πάντα το ίδιο δημοσίευμα προβλέπει μεταξύ άλλων και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς μικρού ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτω των 1.000 ευρώ), π.χ. για τέλη κυκλοφορίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά ευελπιστούν ότι ως το τέλος του 2014 θα υπάρχει το φορολογικό προφίλ με την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης χωριστά.

Το βασικό «όπλο» της εφορίας είναι η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, έργο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Τεχνικές ελέγχου

Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί άμεσα όλες τις έμμεσες τεχνικές για τον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία κάθε μορφής και στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης του καθενός.

Οταν διαπιστώνεται δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ή τρόπου και κόστους διαβίωσης, θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, όπως είναι η λίστα ελλήνων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, κατόχων σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη Γενική Γραματεία Πληροφορικών Συστημάτων κτλ.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών (transfer pricing) και των καταβαλλόμενων ποσών δικαιωμάτων (royalties).

Online ΥΠΟΙΚ - τράπεζες

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν αυτόματη (online) πρόσβαση στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, ενώ ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν πρόσβαση και στα κατ' έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Από την άλλη, οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης μέσω της ολοκλήρωσης της λειτουργίας του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ).

Για τον προληπτικό έλεγχο κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, σημαντική συνεισφορά θα έχει η υπό σύσταση σχετική διεύθυνση, η οποία θα στελεχωθεί από πρώην ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών.